POVRATAK OTPISANIH: Davor Pavuna, fizičar svjetskog glasa vratio se na bivšu Radmanoviziju!

0
543

Profesore Pavuna, dobrodošli kući!

Davor Pavuna, Hrvat, fizičar svjetskog glasa koji od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije, kondenzirane materije te mikro i optoelektronike, jučerašnjim gostovanjem u “Dnevniku HTV” kod voditelja Petra Vlahova vratio se na “male ekrane” nekadašnje Radmanovizije. Vrlo sadržajno i otvoreno, odgovarao je na sva pitanja vezana uz najnovije bombaške napade na Bruxellesu bez “dlake na jeziku” te iskreno bez ikakve dvojbe kazao kako su zakazale neke obavještajne službe koje na vrijeme nisu kvalitetno odreagirale i spriječile još jedan masakr nedužnih građana Europske unije, što sve više ulijeva nesigurnost u sigurnosne sisteme zajednice europskih naroda.

Pavuna je, poznato je, bio i direktan uvijek, čak i prije predsjednice Kolinde te znao udarcem šakom po stolu viknuti na vladajuću kliku koja je pokrala Hrvatsku, a koja njome i dalje vlada. Nikada se nije plašio vladajućih i da će se sa svojim medijskim javnim nastupom nekome od moćnika zamjeriti.

Zanimljivo je da je ugledni profesor Pavuna objavio više od 150 znanstvenih radova te održao stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Kao savjetnika na području energetike ga je angažirao i sam američki predsjednik Barack Obama. No, sve to,stručnost, znanje, plus iskrenost te jasna religijska uvjerenja nisu bila dovoljna da mu širom budu otvorena medijska vrata u RH, kakvu jedan akademičar takvog intelekta, znanja, svjetskog glasa, titule i radne energije zaista i zaslužuje. Sada se prisjećamo i intervjua koji je objavio “dnevno” 2013.godine, a vezano uz manipulativne razloge Pavunine medijske blokade u dragoj mu domovini Hrvatskoj.

Govorio kritički bez “dlake na jeziku” o EU

– “Već godinu dana nisam bio ni u jednoj ozbiljnijoj emisiji. Stave me ponekad dvije-tri minute. Nečega se boje. Kad sam rekao svoje iskreno mišljenje o Europskoj uniji prije otprilike godinu dana, onda sam postao politički opasan. Uvijek su mi rekli, prije nego sam došao u emisiju, pazi da ne ideš protiv vlade. Onda sam shvatio da ja uopće ne mogu slobodno govoriti na Hrvatskoj televiziji. A ni drugdje. Kroz medije se može djelovati ako ljudi rade svjesno kao što radimo vi, ja i drugi prijatelji i vaši kolege novinari jer većina su pošteni. Praktički svi novinari koje sam upoznao su pošteni. Čak i urednici. No, obično se manipuliraju od nekih šefova iza ili od nekih centara moći, kazao je tada Pavuna, i onda se dugo vremena više nije često pojavljivao u hrvatskim medijima. Bio je izuzetno angažiran na svim poljima a posebno u hrvatskom svjetskom kongresu.

Ako je suditi po bivšoj Radmanovoj utvrdi, Pavuna je sada konačno nakon odlaska “velikog vladara BATE” dobio zeleno svijetlo za povratak na hrvatsku medijsku scenu i od sada ćemo ga sigurno više gledati, čuti i čitati u hrvatskom medijskom prostoru, a on je, kao što je i poznato, uvijek spreman pošteno od srca svjedočiti o samoj jednoj stvari – istini, svojoj voljenoj domovini, znanosti i vjeri.

Hoće li s tom istinom, znanjem i hrabrošću već uskoro opet nekome zamjeriti ili će pak na hrvatskom medijskom nebu konačno zasjati zrake medijske slobode, novinarske i uredničke hrabrosti, demokracije bez kontrole i diktata vladajućih, ostaje tek vidjeti.

I na kraju što kazati osim: Profesore Pavuna, dobrodošli kući!

  bpz.ba