Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH dr. Dragan Čović održao telefonski sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom

0
251

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

Tijekom sastanka, dužnosnici su razmijenili informacije o različitim mjerama uvedenim diljem Europe za uspješno nadvladavanje krize koronavirusa s posebnim osvrtom na restriktivne i poticajne mjere uvedene u Bosni i Hercegovini. Također, dužnosnici su komentirali kapacitete zdravstva i ekonomije u BiH, ističući da su primarni ciljevi zaštita zdravlja i sigurnosti te ekonomske stabilnosti žitelja i poduzeća diljem zemlje.

Nadalje, razgovarali su o inicijativi upućenoj čelnicima Europske unije, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju. Inicijativa traži izuzimanje Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana iz odluke EU-a kojom se zabranjuje izvoz medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa.

Dužnosnici su izrazili zadovoljstvo predanom suradnjom i prijateljskim odnosima između dužnosnika BiH i EPP-a koji kontinuirano rade na modernoj, prosperitetnoj i europskoj Bosni i Hercegovini. Nadalje, komentirali su rastući značaj međunarodne solidarnosti i zajednički uloženih napora.

Dužnosnici su zajednički reafirmirali posvećenost europskom putu Bosne i Hercegovine kao najistaknutijem vanjsko-političkom cilju. Članstvo u Europskoj uniji, naglasili su, i dalje ostaje visoki prioritet.

Dr. Čović istaknuo je kako je suradnja s najsnažnijom europskom političkom strankom koja predvodi brojne procese unutar Europske unije značajno doprinosi europskom putu BiH i, stoga, ima nemjerljivu važnost.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku je, u ime žitelja Bosne i Hercegovine i u vlastito ime, izrazio osobitu zahvalnost za medicinsku i financijsku potporu Europske unije za zdravstvo i socio-ekonomski oporavak BiH.