Predsjednik Čović nazočio prvoj večeri Kluba Mostaraca u Zagrebu

0
26

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je sudjelovao na prvoj svečanoj večeri Kluba Mostaraca u Zagrebu. Ovaj događaj označava početak udruživanja i priliku za stvaranje trajnih veza i zajedništva među Mostarcima koji žive u Zagrebu te se na taj način prisjete svog rodnog grada i nesalomljivog duha Mostaraca.

Uvodni dio programa započeo  je recitacijom „Zapisa o Mostaru“ nobelovca Ive Andrića, nakon čega je riječi dobrodošlice uputio predsjednik udruge, rođeni Mostarac i cijenjeni liječnik u Zagrebu, Ante Barišić. Naglasio je važnost osnivanja Kluba Mostaraca, ističući zajedničke ciljeve i buduće aktivnosti udruge. Tijekom svečanosti, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić uručio je ključeve grada Mostara predsjedniku udruge, što je bio čin podrške te početak novog poglavlja u povezivanju i jačanju kulturnih veza između Mostara i Zagreba.

Mostarci u Zagrebu oduvijek su pokazivali želju za povezivanjem i druženjem, stoga je ove godine osnovana Udruga „Klub Mostaraca“. Naglašeno je da će se udruga baviti pružanjem humanitarne pomoći, organizacijom kulturnih manifestacija te brojnim drugim aktivnostima kao što je i ova svečana večera, a organizatori su se pobrinuli da prisutni osjete dašak Hercegovine i autohtone gastronomske priče.

“Zagreb je sjedište Hrvata diljem svijeta, a Mostar je, s druge strane, prijestolni grad nas Mostaraca. Sve institucije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini smještene su u Mostaru. Stoga je poveznica Mostara i Zagreba prevažna, što naglašavam gdje god stignem i kada razgovaram s nositeljima vlasti ovdje u Republici Hrvatskoj. Prevažna je jer kada razmišljaju o tome što žele pomoći ja kažem, prepoznajte to kao strateški interes Republike Hrvatske. Iz Zagreba, kada se investira u mladost u Mostaru, u naše sveučilište, klinički bolnički centar, kazalište i druge institucije koje danas djeluju u Mostaru, nema ništa važnije za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini od te poveznice Zagreb-Mostar. Hrvati Bosne i Hercegovine i Hrvati Republike Hrvatske trebaju prepoznati tu poveznicu i pozvati sve one koji su davno otišli, koji su rođeni možda izvan Mostara, a potječu iz Mostara, da prepoznaju Mostar kao mjesto gdje se trebaju vraćati, o kojem trebaju razmišljati i u koje trebaju investirati u budućnosti,” kazao je predsjednik Čović.

Svečanosti su nazočili predstavnici svih razina vlasti, kao i predstavnici društvenog, političkog i vjerskog života, čime je potvrđena važnost ovog svečanog događaja za hrvatsku zajednicu. Uz predsjednika Čovića, svečanom događaju je nazočila i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović, zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željana Zovko, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, glavni tajnik HDZ-a Republike Hrvatske Krunoslav Katičić, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke(EPP) Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić,  federalni ministar pravde Vedran Škobić, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Marko Novak, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ Ludvig Letica.