Predsjednik Čović održao video sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

0
211

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je putem video poziva održao sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Tom prilikom dužnosnici su razgovarali o utjecaju Zagrebačkog sastanka održanog 6. svibnja koji je, okupljajući brojne lidere na dijalog o europskoj perspektivi regije Zapadnog Balkana, snažno istaknuo najuspješniju politiku Europske unije, odnosno politiku proširenja EU-a.

Pozdravljajući značajan iskorak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, za vrijeme čijeg je predsjedanja napravljen povijesni iskorak u europskim integracijama regije, dužnosnici su istaknuli kako je ključno održati postignuti zamah te nastaviti s implementacijom potrebnih koraka za postizanje kandidatskog statusa. Uvažavajući međunarodne obaveze i opredijeljenost bh. žitelja za članstvom Bosne i Hercegovine u EU, implementacija 14 prioriteta identificiranih u Mišljenju Europske komisije 2019. godine mora biti dovršena u najskorijem roku, a kroz rad za to nadležnih institucija.

Dužnosnici su ovom prilikom reafirmirali apsolutnu posvećenost potpunoj jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir da je ujedinjenost u različitosti okosnica suvremenog europskog društva.

Predsjednik Čović ovim putem je izrazio zahvalu hrvatskoj Vladi na ustrajnim naporima uloženima u davanje posebne vidljivosti Bosni i Hercegovini na europskoj i svjetskoj razini te kontinuiranom radu na zaštiti jednakopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

Sastanku su nazočili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić.