PREDSJEDNIK HRVATSKOG NACIONALNOG POMAKA VUKADIN ZA HMS:

0
28

-U ime koalicije HDZ 1990-HNP mogu samo izrazit naše zadovoljstvo konstruktivnim izjavama predsjednika HNS-a gospodina Čovića, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP), odgovarajući na zamolbu da prokomentira izjavu predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića da je “jedina i realna opcija” da se vlast u Hercegbosanskoj županiji formiran koaliranjem tri hrvatske stranke (HNP, HDZ BiH i HDZ 1990).

Podsjećamo, temeljem rezultata listopadskih Općih izbora, u Skupštini Hercegbosanske županije participira čak 10 političkih subjekata ili koalicija. HNP i HDZ BiH imaju po 5 zastupnika, a HDZ 1990 4.. SNSD, HNL, SDA i SDP imaju po dva, a po jedno mjesto u Skupštini HBŽ osvojili su HRS, Srpska sloga i Srpsko jedinstvo .

Vlada HBŽ bira se dvotrećinskom većinom, to znači da za nju treba glasovati 17 od 25 zastupnika.

Pojačati svehrvatsku suradnju

Vukadin, koji je i predsjednik Vlade HBŽ, naglasio je da su HNP i HDZ 1990 kao koalicija svojim djelovanjem unutar HNS-a pokazali da su spremni sudjelovati u svakom konstruktivnom modelu koji omogućava poštivanje volje birača i rad za dobro hrvatskog naroda te da su poštovali i Deklaracije HNS-a.

-Upravo zbog toga rado prihvaćamo prijedlog gospodina predsjednika HNS-a i u tom kontekstu smo kao koalicija spremni čak i pojačati svehrvatsku suradnju na svim razinama, kazao je Vukadin za HMS.

VUKADIN ZA HMS: Zadovoljni smo Čovićevim izjavama, HNP i HDZ 1990 će poduprijeti HDZ BiH na državnoj i federalnoj razini

 

Vukadin podsjeća da je koalicija njegovog HNP-a i Cvitanovićevog HDZ-a 1990 na listopadskim Općim izborima napravila dobar rezultat jer u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH participiraju s četiri zastupnika kao i da imaju četiri izaslanika u Domu naroda FBiH, odnosno jednu “ruku” na državnoj razini (Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH).

-Ne samu u HBŽ, nego i na svakoj razini i u svakoj županiji smo, dakle, spremni za konstruktivna rješenja. Spremni smo na suradnju kao dio vlasti u županijama, ali i kao konstruktivna oporba na razini Federacije i države koja će bez sudjelovanja u izvrsnoj vlasti poduprijeti HDZ BiH. Na to ćemo se obvezati kao koalicija bez uvjeta da participiramo u vlasti. Jedino što tražimo je da zajednički i ravnopravno kreiramo sve bitne odluke koje se tiču interesa i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH, rekao je Vukadin te istaknuo da se isti model svehrvatske suradnje može ostvariti i u Hercegbosanskoj županiji.

Nacionalna poruka i ekonomska korist

Kao član Predsjedništva HNS-a, Vukadin naglašava da bi takav vid suradnje hrvatskih stranaka bio u skladu sa zaključcima HNS-a.

-To bi bio model koji se bez ikakvih problema, bez ulaska u stranačke interese, a u skladu sa zaključcima HNS i na svim razinama odmah i bez ikakvih posebnih priprema može početi provoditi. Takva suradnja bi osim nacionalne poruke bila od velike ekonomske koristi za sve žitelje i određeni stabilizacijski faktor na više razina, rekao je Vukadin za HMS./HMS/

Ovo su novoizabrani zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, prema utvrđenim rezultatima izbora održanih 2. listopada najviše zastupnika imat će SDA (12), Koalicija okupljena oko HDZ BiH imat će 15 zastupnika kao i SDP BiH. DF će imati 12 zastupnika, Narod i pravda 7, a Naša stranka 6 zastupnika. Pet zastupnika imat će NES, a Stranka za BiH 5. … Nastavi čitatiOvo su novoizabrani zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH