PROVINCIJAL PREDVODIO MISU Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

0
261

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika svečano euharistijsko slavlje, uz suslavlje više svećenika, predslavio je danasprovincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jozo Grbeš.

Središnjem euharistijskom slavlju prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, a hodočasnici su imali, piše Ramski internetski portal, priliku i za osobnu ispovijed.

 

Prije početka svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je Magdalena Fofić, a riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Stjepan Pavličević.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirale su članice etno skupine Čuvarice iz Rame pod ravnanjem mag. Biljane Glibo.

U organizaciji župe Sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 1. srpnja misom Uočnicom koju je na Kedžari predslavio fra Josip Vlašić iz Masne Luke, prenosi Katolički tjednik.

Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Zaprosio ju je, kada je imala dvadesetak godina, ali ona ga je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir – beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem.

Tijelo Dive Grabovčeve pokopano je na mjestu pogibije na Vran planini. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega je brončani kip, rad kipara Kuzme Kovačića, koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu. Od davnina se hodočasti na njezin grob.

Prema ramskoj tradiciji, Divin dan obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla./HMS/