Pukne li koalicija Mosta i HDZ-a, Orešković sa svojom strankom izlazi na nove izbore

0
442
Autor: Damir Palmeta / 

Mnogi su u startu sumnjali da će premijer Orešković biti, prije svega Karamarkov lutak na koncu, kojim će po potrebi manipulirati malo Petrov a malo i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Relativno, vrlo brzo, Orešković je pokazao da on nije ničija lutka na koncu, te da svoj odgovoran i važan posao koji odrađuje u Banskim dvorima, ne odrađuje ni za čije osobne ili stranačke interese, nego za dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana.

Kada smo u našem tjedniku, prije nešto više od dva mjeseca, napisali da je Tihomir Orešković nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj, možda nismo ni bili do kraja svjesni, istinitosti napisanih riječi. Prije svega, imali smo na umu činjenicu da do sada ‘Lijepa naša’ nije imala prigodu i čast da na čelo Vlade dođe svjetski priznati menadžer o kojemu su svi koji su ga poznavali govorili kao o izvrsnom čovjeku, vrhunskom stručnjaku i istinskom domoljubu.

No, problemi sa sastavljanjem njegove Vlade, razne afere koje su izbile u javnost oko pojedinih ministara, bili su dovoljan razlog da neki kritičari konstatiraju kako Vlada Tihomira Oreškovića neće imati dugi rok trajanja, jer se tu radi o disfunkcionalnom bastardu koji će se naprosto slomiti pred sve većim napetostima i trzavicama između HDZ-a i Mosta. U dijelu javnosti pojavila se i sumnja ‘mogu li tehnomenadžerska iskustva premijera Oreškovića biti onaj ključni kohezivni element u prisilnom političkom braku HDZ-a i Mosta’. No, bilo je i onih koji su u startu sumnjali da će premijer Orešković biti, prije svega, Karamarkov lutak na koncu, kojim će po potrebi manipulirati malo Petrov a malo i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Relativno veoma brzo Orešković je pokazao da on nije ničija lutka na koncu, te da svoj odgovoran i važan posao koji odrađuje u Banskim dvorima, ne odrađuje ni za čije osobne ili stranačke interese, nego za dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana. A da je premijer od integriteta, Orešković je pokazao u aferi Lozančić koja je izbila onoga trenutka kada je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potpisala Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog, kako je navedeno, povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Odluku je, još 5. veljače ove godine poslala na supotpis premijeru Oreškoviću, koji je, do zaključenja ovoga broja još nije potpisao. Inasajderi tvrde da je Oreškovića naljutio način na koji je predsjednica RH htjela smjeniti ravnatelja SOA-a, dovodeći predsjednika Vlade pred svršen čin.

“Orešković definitivno neće biti marioneta, tko god to priželjkivao, a to će i pokazati na ovoj aferi’, prenijeli su mediji izjavu jednog izvora iz Oreškovićeve blizine.

Karamarkova upozorenja ‘gospodinu premijeru’

Oreškoviću je, izjavio je isti izvor, cilj zaštititi dignitet Lozančića, predsjednice, ali i sebe. Dok Orešković, prema izjavama njemu bliskih ljudi, razmišlja o ugledu predsjednice, upućeni u događanja na Pantovčaku smatraju da je Grabar-Kitarović prilikom odluke o smjeni šefa SOA-e postupila “neobazrivo” i prema Lozančiću i prema Oreškoviću. Takav Oreškovićev čvrsti stav nije samo dobro iživcirao predsjednicu Republike nego, u zadnje vrijeme, još i više predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka koji je nedavno na stranačkom skupu uoči proslave 26. obljetnice brodsko-posavskog županijskog HDZ-a izjavio da je šef SOA-e Dragan Lozančić već trebao biti razriješen s dužnosti, i poručio ‘gospodinu premijeru koji si je uzeo vrijeme za odluku, da ono istječe’.

No, kada se i na to upozorenje upućeno od strane svog prvog potpredsjednika Orešković jednostavno oglušio, izvori iz HDZ-a tvrde da je Karamarku prekipjelo, jer smatra da se smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića prometnula u prvorazredni politički problem koji opterećuje odnose u vrhu Vlade. A zbog kompliciranih odnosa u Vladi, na relaciji HDZ – Most i HDZ – Orešković, koji su opterećeni ne samo slučajem SOA, nego i brojnim drugim slučajevima od promjena u vrhu policije, pa do različitosti pogleda dviju političkih grupacija oko rješavanja gospodarskih problema u zemlji, najuži tim premijera Tihomira Oreškovića dao se u razmatranje plana B u slučaju da ova koalicija ne izdrži na duže staze nove kušnje i nove izazove. A prvi javni iskazi premijera o trenutačno najkrupnijim financijskim problemima javnog sektora kako je to dobro uoči Večernji list, svjedoče da će na njega i njegove suradnike više utjecati životne činjenice odnosno brojke i hitnost situacije, a puno manje izgrađeni politički stavovi stranaka na vlasti. Tako Večernji piše:

– Najbolji primjer je slučaj HAC. Premijer i ministar financija već su otvoreno najavili kako će rješenje tražiti u dogovoru s mirovinskim fondovima te da će to rješenje podrazumijevati privatizaciju HAC ONC-a, društva koje ima ulogu upravljanja autocestama.

Očigledno je da Orešković u slučaju HAC-a, koji traži žurna financijska rješenja, nije želio čekati studije koje je naručio resorni ministar – hadezeovac. S obzirom na to da je HDZ-ova retorika dosad isključivala svaku mogućnost privatizacije autocesta, pa čak i preko privatizacije upravljačkog društva, potpuno je jasno da su premijer i ministar financija o financijskim problemima HAC-a donijeli stručni i žurni financijski pravorijek koji nije bio dio razmišljanja Olega Butkovića, ministra prometa koji je ranijih godina bio gorljivi protivnik monetizacije, odnosno privatizacije autocesta, a sad će provoditi privatizaciju’, piše Večernji list.

Premijer uživa veliku potporu hrvatskih građana

No, ovdje se postavlja posve opravdano pitanje do kada će premijer Orešković moći samostalno odlučivati i do kada će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ali i čelnik Mosta Božo Petrov to tolerirati. I do kada će trajati prepucavanje na relaciji Mosta i HDZ-a od čije suradnje ovisi i učinkovitost i dugotrajnost Oreškovićeve vlade. S obzirom na činjenicu da se u HDZ-u približavaju unutarstranački izbori, odnosi između Mosta i HDZ-a će biti još kompleksniji i kompliciraniji.

U mreži takvih složenih odnosa premijer Orešković mora se ponašati poput alkemičara kako ovaj eksperiment Mosta i HDZ-a ne bi prouzročio neželjenje reakcije. Nesumnjivo je da Orešković danas uživa veliku potporu hrvatskih građana. Jer svima njima je preko glave ispraznih prepucavanja Mosta i HDZ-a kao i nezaježljivih apetita koje svakodnevno demonstriraju čelnici Mosta, ucjenjujući svoje političke partnere sve do poniženja. U takvoj situaciji i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku nije ni malo ugodno. U stranci vrije od nezadovoljstva, i sve je veći broj onih koji smatraju da daljne mrcvarenje s Mostom nema nikakvog smisla. Zamjeraju mu i preveliku popustljivost u pregovaračkom procesu s Mostom. S obzirom na takvu situaciju, koja u svakom trenutku može eskalirati do pucanja koalicije HDZ-a i Mosta, insajderi tvrde, da je najuži tim Tihomira Oreškovića, spreman i na opciju raspisivanja novih izbora. A dođe li, kojim slučajem, do raspisivanja novih izbora, insajderi tvrde da bi Orešković mogao, sa svojom strankom, sudjelovati na njima. Njegovi bliski suradnici, ali i neki analitičari vjeruju da bi on na eventualnim izborima postigao dobar rezultat, koji bi mu garantirao nastavak započetog posla u sadašnjoj vladi.

I premda su mu u svakom trenutku kao vrhunskom i svjetski priznatom stručnjaku širom otvorena vrata ne samo farmaceutskog giganta TEVE s čije direktorske fotelje je došao u Banske dvore, nego i brojnih drugih velikih tvrtki u svijetu, izvori bliski premijeru tvrde, da bi on rado upregnuo sve svoje znanje, iskustvo i kapitalne veze kako bi Republiku Hrvatsku uveo u luku gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka. To mu je istinska želja. A dođe li do takvog scenarija Tim Orešković ima veliku šansu da mu se ta želja i ostvari.