Savjetnik Predsjednice ima prijedlog: ‘Plaće bi svima skočile za pola, a nekima i skoro duplo

0
1013

Poduzetnik Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, iznio je svoja razmišljanja o tome zašto u Hrvatskoj vlada loša klima za biznis.


Štetner piše da je ideju dobio tijekom nedavna posjeta Poljskoj, napravio je usporedbu poreznih davanja poslodavca u Poljskoj i u Hrvatskoj. “Ako se u Hrvatskoj nešto ne primijeni, nemamo nikakve šanse”, ustvrdio je Štetner te iznio koje bi korake trebalo poduzeti da se zaustavi još veće iseljavanje u Hrvatskoj.

– Zašto je Hrvatska loša za biznis? Evo, ovih par dana u Poljskoj još mi je više potvrdilo ono što znam, a to je ako se ne promijeni odnos politike prema biznisu – nemamo nikakve šanse. Pričam jučer s menadžericom IT tvrtke od 500 zaposlenih. Pametna cura koja vodi team od 60 ljudi. Proizvode softverska rješenja – nešto kao naši Infinum i 5 minuta.

Pitam kolike su neto plaće i koliko su opterećenja na plaće? Kaže ona – neto plaća programera je 3000 eura, a na to se ukupno plaća 30% doprinosa i poreza! EEJ, 30%!!! Znači ukupni bruto je 3900 eura za poslodavca u Poljskoj.

Znate li koliko je u Hrvatskoj?

Ako živite u ZG na plaću od 3000 eura neto poslodavac će platiti još 3148 eura državi!! Znači 6148 eura je bruto trošak za poslodavca u HR! Preko 100%!!!, piše Štetner pa nastavlja:

– Da se unormalimo i smanjimo presiju na rad te dovedemo opterećenja na plaće na normalnih 30-ak posto – svima bi plaće skočile gotovo za pola, a nekima i skoro duplo. Mislite da bi i onda ljudi masovno odlazili iz Hrvatske?

Sjećam se kao klinac kako smo uvijek gledali Poljake, Čehe i Slovake kako u prastarim autima prevaljuju stotine kilometara kako bi došli na Jadran. E pa, vremena i očito mentaliteti su se promijenili.

Gdanjsk je super – moderan grad, Poljaci su napravili ogroman skok te su nas jednostavno preskočili. Vozni park je bolji nego kod nas (znam da ta usporedba uvijek pali :().

Privlače ljude iz čitavog okruženja da se doseljavaju i rade u Poljskoj jer je zemlja lijepa, sigurna i poslovno okruženje je poticajno. Drastično, a ne kozmetičko smanjenje cijene rada u Hrvatskoj prvi je pravi korak koji će Hrvatsku vratiti na pravi put i zaustaviti još veće iseljavanje. Mora se naći mjesta za to.

Joj da, zaboravio sam da imamo 1.260.000 umirovljenika od kojih je samo 185.000 starosnih mirovina!! Nema što, zaista super perspektiva za napredak, zaključio je poduzetnik Štetner.

MP/Foto: uredpredsjednice