Sinjska alka: Slavodobitnik Frano Ivković

0
397

Slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke je Frano Ivković. U tri trke osvojio je ukupno 8 punata. Drugi je alkar Kristijan Vikić, a treći Josip Čačija. Alkom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine.

Rano jutros s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku. Njezinu važnost prepoznao je i UNESCO koji ju je prije pet godina upisao na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

U Sinju su nazočili predstavnici crkvene i vojne vlasti, diplomatskog zbora i gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Republike, pokroviteljicom 300. Alke, Kolindom Grabar-Kitarović.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, zbog manjih zdravstvenih tegoba, nije nazočio na današnjoj 300. jubilarnoj Sinjskoj alki.

Premijer je joÅ¡ jučer u Sinju prigodom otvorenja Muzeja Alke rekao novinarima, upitan boji li se zvižduka iz publike, kazao kako je “zemlja u kojoj je najveća opasnost zvižduk sretna zemlja”.bpz.ba