Široki Brijeg: Interacademia privukla brojne ljubitelje umjetnosti

0
725
Akademija likovnih umjetnosti (ALU) Široki Brijeg otvorila je u srijedu svoja vrata sudionicima velike međunarodne likovne izložbe “Interacademia”.

Riječ je o izložbi na kojoj se prikazuju umjetnička djela iz regije te koja okuplja stručnjake s nekoliko visokoškolskih institucija.

Naš cilj je bio napraviti neku priču koja će biti kulturni i likovni događaj. To je priča stara desetak godina. Sjećam se da sam obećao nekolicini dekana jedan ovakav događaj koji bismo organizirali u prostorijama ALU Široki Brijeg. Izgleda da se to ipak ostvarilo, kazao je dekan ALU Široki Brijeg Stjepan Skoko u razgovoru za portal Jabuka.tv ne krijući zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu.

Udruga građana “Krug” iz Mostara organizator je ovog projekta koji se provodi u okviru projekta “Dijalog za budućnost” čiji je cilj uspostavljanje suradnje s različitim zainteresiranim stranama koje će dobiti priliku da upotpune svoje vještine za dijalog u zajednici.

Ideja o “Interacademiji” se rodila u dva različita kruga. Jedan krug je bio razgovor dekana ALU Široki Brijeg i Trebinje o mogućnosti povezivanja i suradnje i neke vrste zajedničke izložbe. U isto vrijeme smo mi u Udruzi građana “Krug” imali ideju da napravimo u Mostaru jednu značajnu likovnu manifestaciju koja je nosila radni naziv “Hercegovačko bijenale”, kazao je Ivan Vukoja, predsjednik Udruge građana “Krug” ističući kako je neupitan kvalitet izložaka.

Povjesničar umjetnosti Beat Čolak ističe kako je ovogodišnja “Interacademija” najopširnija do sada, a na njoj je sudjelovalo 9 akademija i 18 predavača. 

Tema ovogodišnje “Interacademije” bila je “Mostovi jugositočne Europe k Europi kao cjelini”. Mislim da je u tom smislu i postigla svrhu. Ovo je projekt koji ima svoj umjetničku vrijednost i treba nastaviti u ovom smjeru, zaključio je Čolak u razgovoru za portal Jabuka.tv. 

Marko Musović, dekan ALU Trebinje naglasio je kako se nada da će se koncept “Interacademije” mijenjati kada su u pitanju sudionici.

Ovakva manifestacija pozicionira Hercegovinu na nekoj široj kulturološkoj karti,dodao je Musović čestitajući dekanu ALU Široki Brijeg na organizaciji jednog ovakvog događaja.

Izložbu je otvorenom proglasio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić ističući zadovoljstvo što Sveučilište u Mostaru sudjeluje u jednom ovakvom projektu.

Ovogodišnji događaj okupio je stručnjake iz devet visokoškolskih likovnih institucija regije – Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije umjetnosti Banja Luka, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd, Akademije umetnosti Novi Sad, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka.