SKB MOSTAR kreće s minimalno invazivnim zahvatima u liječenju kronične boli

0
492

Od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine ne moraju ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku na radiofrekventne denervacije fasetnih zglobova, navodeći kako bolesnici često imaju bolove u križima, kad ih zakoči, kad se ne mogu okrenuti u krevetu.
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u petak je prvi put napravljena radiofrekventna denervacija fasetnih zglobova kod dvije pacijentice tako da od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine zbog tog zahvata neće morati ići u okolne zemlje. Ne morate ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku ”Doktorica Dajana Vladić koja radi u Ambulanti za liječenje boli u Mostaru bila je na edukaciji u Kliničkom bolničkom centru Osijek, koji je najveći centar za liječenje boli u Hrvatskoj, a vjerujem i na području bivše Jugoslavije, i to je radila tamo, a danas je prvi puta to suvereno napravila i u Mostaru” – izjavio je predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek i voditelj Zavoda za liječenje boli Ivan Radoš.

Dodao je kako od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine ne moraju ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku na radiofrekventne denervacije fasetnih zglobova, navodeći kako bolesnici često imaju bolove u križima, kad ih zakoči, kad se ne mogu okrenuti u krevetu, znači imaju bol koja se ne širi u donje ekstremitete nego je u leđima. Video: SKB Mostar kreće s minimalno invazivnim zahvatima u liječenju kronične boli ”Također ćemo napraviti radiofrekventne blokade genikularnih živaca za pacijente sa boli u koljenima. To će također od danas u bolnici u Mostaru raditi doktorica Vladić” – naglasio je Radoš. Samo procedura za radiofrekventnu denervaciju traje oko jedan sat, sat i petnaest do sat i pol, ovisno o pacijentu, dok ona na koljenu traje oko pola sata.

Bez bolova do šest mjeseci

Nakon zahvata pacijenti budu bez bolova od šest mjeseci do dvije godine, a nakon toga se blokada može ponoviti. Voditeljica Ambulante za liječenje boli u SKB-u Mostar Dajana Vladić – Spaić istaknula je kako je edukacija krenula prije tri mjeseca te da od danas kreću s minimalno invazivnim liječenjem boli. ”Na edukaciju smo krenuli u desetom mjesecu i evo mi tri mjeseca poslije krećemo s još sofisticiranijim metodama nego što smo i mislili. Ova ambulanta za liječenje boli po svom ustrojstvu i opsegu usluga koje nudi je jedina takva u BiH već godinama, a dodavanjem zahvata u operacijskoj dvorani još više se ističe” – kazala je Vladić. Zadovoljstvo je iskazala i jedna od prvih pacijentica kojoj je napravljena radiofrekventna denervacija fasetnih zglobova Katica Šimić, koja je zahvalila stručnom timu, kazavši kako se nakon zahvata osjeća izuzetno dobro, javlja Fena.

www.tomislavnews.com/Foto i video: Fena