ŠUTJETI JE BOLJE?

0
578
24.11.2014., Split - Prazna sudnica. Photo: Tino Juric/PIXSELL

Profesor koji je prijavio sumnjive radnje sada strahuje za posao.

Daleko od očiju javnosti na zagrebačkom Pravnom fakultetu odvija se prava drama u koju se uključio profesor koji je prije više od dvije godine kazneno prijavio malverzacije na tom fakultetu. Po hrvatskim običajima, onaj tko progovori o prljavim poslovima biva kažnjen, pa tako i ovom profesoru sada prijete otkazom. Prijavu je profesor podnio prije više od dvije godine, a prije toga radni inspektorat provjeravao je punih godinu dana potpuni spis koji je ovaj poslao u Heinzelovu, prepoznajući osnove kaznenog djela u aktivnostima koje se odvijaju na Pravu. Državna tijela, ali i DORH, dvije se godine bave problemom ove institucije te unatoč tome nisu u stanju donijeti nikakvu odluku prema ZKP-u koja bi primjerice rezultirala rješenjem o pokretanju istrage već se sve svodi na izvide.

– Prijava za zloporabe na Pravnom fakultetu podnesena je krajem 2013., a prije nekoliko tjedana u novinama je pisalo kako je potvrđena optužnica protiv Jurkovića, bivšeg načelnika policije u Lici za radnje koje su završile 2014., što znači da je DORH negdje u 2015. godini krenuo istraživati i već stiže optužnica, a ovdje nema niti rješenja o provođenju istrage – priča naš sugovornik, inače profesor na spomenutom fakultetu. Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu, DORH i Policijska uprava zagrebačka zaprimili su kaznenu prijavu ovog profesora koju je podnio zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 KZ na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a predmet je još u obradi. Naš medij i ranije se bavio ovim slučajem, ali pomaka ni bilo kakve druge značajne reakcije zapravo nema. Inspektor rada počeo se slučajem baviti davne 2012. godine, a u prijavi se spominje profesorica Jasna Bogovac koja je više od pet godina odrađivala tek 20 posto propisane satnice, a to pak znači da joj je netko svakog mjeseca iz proračuna donirao 80 posto pune plaće u iznosu od 7 tisuća kuna. Plaća se pak predviđa za 450 sati norme godišnje, a iz svega tako evidentno je da je proračun oštećen za više milijuna kuna, a ujedno dio satnice odrađivali su honorarno drugi profesori. Po izbijanju afere, o kojoj je dnevno.hr izvještavao, profesorica ostvaruje punu satnicu, što se protivi Statutu Pravnog fakulteta i zakona koji propisuje da predavač nema pravo držati predavanja iz redovitih, već isključivo iz izbornih predmeta. Prošle godine, početkom srpnja, DORH našeg sugovornika obavještava da je obavljen izvid krim policije, ali da u priči manjka porezna dokumentacija. Zaplet kao u filmovima o tajnim službama odvija se nadalje prema kazivanju ovog profesora. Prijavitelj šalje požurnice Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, ali ni tu se stvar ne miče s mrtve točke, štoviše, na adresu našeg sugovornika stižu prijetnje otkazom.

– Dekanica fakulteta pokrenula je postupak zbog navodnog plagijata jednog dijela udžbenika Financijsko pravo i financijska znanost iz 2007. godine. Sporni dio su navodno dvije kartice od 200 kartica teksta iz te knjige. Jedan posto teksta je dekanici sporan – ističe se nadalje. Dekanica Dubravka Hrabar na čelo Etičkog povjerenstva koje odlučuje o plagijatu imenuje svoju podređenu kolegicu s Katedre, profesoricu Aleksandru Korač Graovac. – U popisu literature navedena je korištena knjiga i poštovana su sva pravila pisanja udžbenika u skladu s Mišljenjem Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju – kazuje se nadalje, ali Etičko povjerenstvo to opovrgava.

– Riječ je o nevjerojatnom pritisku i prijetnji otkazom osobi koja je imala hrabrosti podnijeti kaznenu prijavu vidjevši nepravilnosti, a metode podsjećaju na neka stara vremena. Ništa se više od dvije godine ne događa po kaznenoj prijavi za kriminal i sada odjednom ovakva izmišljotina za knjigu iz 2007. godine – zaključuje naš sugovornik, šokiran načinom funkcioniranja državnih institucija. bpz.ba