Tjedni komentar…Tajna sreće je sloboda, a tajna slobode je hrabrost.

0
452
Vjetar se ne može vezati niti ukrotiti ali se može usmjeriti u električnu energiju, Znakovito je to usmjerenje i učinak koji ostvaruje. Upravo učinak vjetra kad se usmjeri u zajedništvo je asocijacija  nužnog zajedništva za opstojnost hrvatskog političkog subjekta u Bosni i Hercegovini.
Kroz dugu povijest hrvatskog čovjeka na ovim prostorima Zemlje Zahumlje i Zemlje Bosna ili danas Bosne i Hercegovine  u kojoj je utkana Herceg Bosna zamjetno je ponavljanje povijesti i vječne obrane ognjišta, doma, vjere i običaja. Još od prvih zapisanih prisega Papi Agatonu  kako nikad neće osvajati a samo kada je potrebno braniti dom, hrvatski čovjek i danas samo brani sebe, svoju opstojnost i dom.  Posebno u Bosni i Hercegovini  je Hrvat u trajnoj političkoj obrani. Obrambena politika zahtjeva mnogo ulaganja a daje malo rezultata.
Analizirajući posljednji obrambeni rat 91-95 znakovito je kako su Hrvati vodili dva obrambena rata, prvi koji su snage JNA u zajedništvu sa rezervistima pripremile 1991 a agresiju izvršile 1992 te drugi obrambeni rat. kada su vojne snage Muslimana 1993 okrenuli duge cijevi na položaje Hrvatskog vijeća obrane. U oba slučaja vojne snage Hrvata su branile svoj dom, obitelj i ime.
I danas, 26 godina nakon potpisanog Sporazuma o miru Hrvati u Bosni i Hercegovini vode obrambeni rat za političku opstojnost i subjektivitet hrvatskog političkog korpusa. te za pravo i slobodu izbora svojih političkih predstavnika,
Politički iskorak je napravljen u zadnjem desetljeću kada je otvoreno ključno pitanje jednakopravnosti tri naroda u BiH i taj iskorak je najveći uspjeh jedne političke garniture  hrvatskog naroda nakon prisilnog ukidanja „kmetovskih selišta“
Postavlja se prirodno pitanje  „kad ćemo doći do cilja“?  a odgovor je jasan i znakovit kao usmjerenje vjetra u električnu energiju „ kada budemo jedinstveni u zajedništvu, u usmjerenju prema tom  jednom važnom i najvažnijem cilju. Niti jedan pojedinac nije važniji, zato  Hrvatski narodni sabor je okvir za sve moguće različitosti i rješavanje problema, pogrešaka i kikseva unutar hrvatskog političkog korpusa a vani je potrebno zajedništvo. snaga koja će ostvariti cilj.
Zamislite samo da smo u Livnu „zamrzli“ Herceg Bosnu i ravnopravnost….
I vratimo se na početak… najveća tajna sreće je sloboda, a najveća tajna slobode je hrabrost..zato čestitam na hrabrosti Predsjedniku Čoviću Dragan Čović se kandidirao za hrvatskog člana Predsjedništva BiH – Relax Portal jer je otvorio najveće bosansko hercegovačko pitanje „jednakopravnosti“ a i ponudio rješenje Izbornim zakonom (garantira opstojnost BiH i sva tri naroda sa jednakim političkim pravima i obvezama)
Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine se više ne može izbjeći i upravo je ključno pitanje i rješenje ponudio legalni i legitimni politički Predsjednik hrvatskog naroda u BiH
 Političke opcije hrvatskog naroda u BiH moraju znati da se za svoju snagu i legitimitet mogu izboriti samo kroz Izborne procese i kroz Hrvatski narodni sabor, sve drugo je na štetu zajedništva i na korist pojedinačnih kratkih interesa a protiv svoga naroda, Nacionalni interes je zajedništvo i trebamo ga znati očuvati kroz demokratske procese, unutarnje različitosti i vanjsko zajedništvo.
Analitički Tim BPZ.BA Voditelj tima Mladen Ljubić-Vajta@
Tjedni Komentar “Nacionalna “Svjest je iznad Osobnih interesa” – tropolje.info