Ustavni sud BiH u četvrtak o apelaciji Borjane Krišto

0
508

Ustavni sud BiH prekosutra (četvrtak) održat će plenarnu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe članka IV.A.2.8. stavak 3. Ustava Federacije BiH, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Riječ je o odredbi prema kojoj se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i Ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Identičnu odredbu u Izbornom zakonu Ustavni je sud u prosincu 2016., po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnom, a u lipnju prošle godine stavio izvan snage, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnike u Federalni Dom naroda, što je, po presudi Ustavnog suda BiH bilo u suprotnosti s temeljnjim i nadkrovljujućim ustavnim načelom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić izjavio je nedavno kako očekuje da će Ustavni sud BiH, po apelaciji Borjane Krišto, postupiti isto kao što je postupio po njegovoj apelaciji, te da će presuditi da je odredba Ustava FBiH da se iz svakog kanton bira po jedan izaslanik iz svakog naroda u Federalni dom naroda u suprotnosti s Ustavom BiH.

-Ustavni sud je takvu odredbu u Izbornom zakonu proglasio nesustavnom i logično je da za identičnu odredbu u Ustavu FBiH, također ustvrdi da je u suprotnosti s Ustavom BiH, zaključio je Ljubić.

Očekuje kako će će Ustavni sud BiH presudu donijeti prije raspisvanja općih izbora, tj do kraja travnja ove godine, čime bi nestalo posljednje uporište bošnjačkih političara za opstrukciju izmjena Izbornog zakona.

Naime, Iako je Ustavni sud BiH u presudu po Ljubićevoj apelaciji naveo kako je ona obvezujuća i kako s njom moraju biti usklađene sve odredbe nižih pravnih akata, tj. entitetskih ustava i zakona i sarajevski političari i dalje ustrajavaju na stavu da izmjene Izbornog zakona moraju poštivati spomenutu odredbu Federalnog ustava. To je jučer i izrijekom kazao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru s američkom veleposlanicom Mauren Cormac