‘Uvijek na HTV-u stradavaju ‘nacionalisti’

0
375

“Bizaran je slučaj da se zbog jedne knjige koja nije zabranjena i jednoga gosta koji je posumnjao u neke istine u koje se ne smije sumnjati (a bio je pozvan i zagovornik tih istina) smjenjuje urednik emisije”, ističe za Hrvatski tjednik Josip Jović, novinar i publicist komentirajući HRT-ove reakcije na emisiju u kojoj je gostovao Igor Vukić predstavivši svoju novu knjigu “Radni logor Jasenovac”.

‘Uvijek na HTV-u stradavaju ‘nacionalisti’, kao da još uvijek živimo u Jugoslaviji’

> Igor Vukić HRT-u: ‘Poticanje rasprave o Jasenovcu treba nagraditi, a moja knjiga je rezultat desetogodišnjeg rada i arhivskog istraživanja’

“Karolina je, da podsjetimo, po drugi put suspendirana. I nije ona usamljen slučaj. Nada Prkačin dobila je otkaz. Ukinuta je emisija koju je vodio Tihomir Dujmović. Stradaju uvijek “nacionalisti“. Kao da još uvijek živimo u Jugoslaviji. Godinama su dragi gosti Puhovski, Lalić, Jakovina, Klasić, Goldstein, a nikada ili rijetko Jurčević, Hasanbegović, Pečarić…”, podsjeća Jović.

> Neprofesionalno novinarstvo u Stankovićevoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’: Maja Sever tražila ‘neprijatelja’ za prilog

> (FOTO) Ivica Maštruko na Programskom vijeću HRT-a: ‘Radi se o porastu nacionalizma i religijskog fundamentalizma’

“Glede gostovanja Igora Vukića, najprije se ogradio HTV, onda je reagirala Javna ustanova Jasenovac, koja inače uporno šuti na sve dokazane falsifikate o imenima i broju žrtava stradalih u ustaškom logoru. Programsko je vijeće sazvalo hitnu sjednicu reagirajući u tipičnoj maniri bivših komiteta. I čak su iste kvalifikacije:kleronacionalizma, rehabilitacija ustaštva, itd. S HTV-a su se znale čuti neke druge „neprimjerene“ tvrdnje; kako nije bilo agresije na Hrvatsku, kako je Bleiburg bio pravedna i nemasovna odmazda, kako je Hrvatska nastala na zločinu i slično, ali nitko zbog toga nije suspendiran”, zaključuje Josip Jović.

> (VIDEO) Evo što je Igor Mandić govorio kod Aleksandra Stankovića 2009. uspoređujući Hitlera i Tuđmana

Podsjetimo, U emisiji “Dobar dan, Hrvatska” urednice Karoline Vidović-Krišto 30. svibnja na HRT-u gostovao je Igor Vukić, koji je ondje predstavio svoju novu knjigu “Radni logor Jasenovac”. U emisiju je bio pozvan i povjesničar Hrvoje Klasić, koji je odbio sudjelovati, nakon što je doznao tko će biti prvi sugovornik. HRT se ogradio od gostovanja Igora Vukića na temu Jasenovca, a GI Ivo Pilar i udruge iz Domovinskog rata tražile su vraćanje snimke na stranice HRT-a.

Izvor: narod.hr/hrvatski tjednik