VELIKI ČOVJEK I SVEĆENIK: Lepenička dolina oprostila se od fra Ivana Pervana

0
882

Rijetko je koja vijest pogodila žitelje Lepeničke doline kao smrt fra Ivana Pervana, ili jednostavno fra Džive. Vijest se u rekordnom vremenu proširila medijima, društvenim mrežama a izrazi sućuti stizale su iz cijele BiH, piše Artinfo.

Stoga ne čudi odziv posljednjem ispraćaju fra Ivana u Kreševu kojem je nazočio ogroman broj ljudi doslovno iz cijele države. Podsjećamo, nakon kraće teške bolesti u nedjelju 30. prosinca kod rodne kuće u Novom Šeheru preminuo je bosanski franjevac i svećenik fra Ivan Pervan.

Fra Ivan je rođen 16. prosinca 1957. u Strupini, župa Novi Šeher. Nakon završene osnovne škole pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, gdje je obukao franjevački habit i proveo godinu novicijata. Za svećenika je zaređen 1983. u Sarajevu. Svećeničku službu vršio je u: Lepenici, Brajkovićima, Kreševu, Busovači, Kiseljaku, Gračacu, Novom Šeheru, Fojnici i Doljanima. Ostao je upamćen kao župnik u Kiseljaku u vrijeme posljednjega rata. Svojim djelovanjem i spontanošću stekao je status “žive legende” kiseljačkoga i kreševskog kraja. Ispraćaj pokojnog fra Džive, kako ga je narod od milja zvao, bio danas u župnoj crkvi u Novom Šeheru dok je misa zadušnica slavljena u samostanskoj crkvi u Kreševu te ukop na fratarskom groblju Ograđe