Video sastanak predsjednika Čovića, predsjedinka županijskih Vlada i ravnatelja županijskih Uprava civilne zaštite

0
293

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak s predsjednicima županijskih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH i ravnateljima županijskih Uprava civilne zaštite.

Razgovarano je o aktualnom stanju po županijama, aktivnostima koje se provode na suzbijanju širenja koronavirusa. Ocijenjeno je kako se donešenim mjerama i aktivnostima uspijelo usporiti širenje zaraze te kako svi krizni stožeri do sada uspješno odgovaraju na izazove.

Dobra koordinacija stožera, epidemiologa i stručnih medicinskih djelatnika rezultat su kvalitetnih odluka i zapovijedi, koje daju konkretne rezultate. Komentiran je i plan popuštanja i ublažavanja mjera, kao i plan djelovanja u narednom razdoblju.

Razgovarano je i o paketu mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti koje bi se provodile u nekolike faze, vodeći računa da se ne ugroze postignuća u borbi protiv koronavirusa i da se pomogne gospodarstvu.

Zaključeno je da će se i u narednom razdoblju, svi budući koraci raditi isključivo procjenom stanja na terenu i na prijedlog struke. Stanje se dodatno stabilizira, ocijenjeno je, i ide se u proces donošenja odluka pomoći gospodarstvu.

Pozdravljena je Odluka o izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH za 2020. godinu, gdje je osigurana značajna pomoć kroz grant sredstva županijama. Također, donesena je i odluka o transferu općinama i županijama iz Vlade Federacije BiH te je donesen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Stožeri nastavljaju sa svojim aktivnostima zaštite zdravlja i sigurnosti stanovništva, a uz ozbiljne preraspodjele u proračunima pokušat će se unaprijediti i ubrzati ekonomski oporavak.