ZABORAVLJENI PRIJATELJI

0
618
26.10.2005., Zagreb - Premijer Ivo Sanader i ministrica Kolinda Grabar Kitarovic odrzali su prezentaciju novih web stranica Vlade RH o pregovorima s EU. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OVAKO JE KOLINDA GOVORILA O SANADERU: Podržavamo reformatorovu borbu protiv korupcije

Autor: I.Delić bpz.ba

Kolinda Grabar Kitarović svojedobno je hvalila bivšeg premijera Sanadera.

Ukinuvši pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol Ustavni sud uzburkao je duhove na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, ovom sudskom odlukom u vodu pada zatvorska kazna u trajanju od osam i pol godina, a javnost će svjedočiti ponavljanju suđenja u spomenutim slučajevima zbog, kako je rečeno, bitnih povreda kaznenog postupka. Kako za sada stvari stoje Sanader ostaje u zatvoru jer je u slučaju Fimi media nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a taj slučaj razmatrati će se u rujnu ili listopadu. No, njegov odvjetnik Čedo Prodanović uvjeren je da će njegov klijent zrake slobode ugledati već 15. kolovoza jer tada ističe maksimalan rok istražnoga zatvora. Nakon više od tri godina agonije i muke u pritvoru, osim u pravosudnim peripetijama bivši premijer svoje svijetlo na kraju tunela vidi i u prvoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja je uostalom i bila djelom njegove Vlade.

Njegova nada leži u pomilovanju jer uvjeren je da je ona ta koja će ga pomilovati kada za to dođu zakonski uvjeti, te mu tako skratiti boravak u zatvoru, sve i da pravosuđe u naredno vrijeme ne bude sklono njemu.

Sklonost mu je ipak zbog među ostalim i silnih pritisaka pokazao Ustavni sud, a i predsjednik države ima ovlasti pomilovati te o tome osobno odlučiti. Za takav potez ne treba ničije odobrenje, niti kome mora objasniti taj potez. Predsjednik naime sam bira između zamolbi koje mu u velikim količinama svake godine dospiju na stol. Za tu odluku nema kriterija, oni nisu jasno definirani već poteze vuče predsjednik na svoju ruku. Svjestan je Sanader sada postao svojih postupanja prema Grabar Kitarović koju je u jednom trenutku naprosto prekrižio s mjesta ministrice i poslao je na mjesto veleposlanice u Washingotnon dislocirajući je time na najgori mogući način. Ipak, predsjednica je za svojega bivšeg šefa nekoć imala i riječi hvale te je tako o Sanaderu 2008. govorila kako ga cijela Hrvatska podržava u borbi protiv korupcije. Usprkos tome što je ovaj bio optužen za ratno profiterstvo te unatoč tome da mu je afere teško zbrojiti i kao predsjednička kandidatkinja odgovorno je tvrdila kako je njegova Vlada bila najuspješnija koju je Hrvatska imala. Zanimljiv tekst može se pronaći na The Washington Timesu, a u kojem Grabar Kitarović progovara baš o Ivi Sanaderu.

– Hrvatska je stabilna demokracija i tržišno gospodarstvo sa stabilnim institucijama , te na putu prema članstvu u NATO i članstvu u Europskoj uniji. Hrvatski premijer Ivo Sanader je naširoko priznat i cijenjen reformator koji je pokazao odlučnost i odrešitost u ostvarenju nacionalnih ciljeva članstva u EU i NATO-u , potpuno svjesan raspona reformi koje to iziskuje . U posljednjih nekoliko godina , Hrvatska je postala primjer zemlje koja uspješno provodi reforme- pisala je predsjednica dodajući da je gospodin Sanader pokrenuio novu politiku uključivanja profesionalaca u svoju Vladu kako bi vodili pravosuđe i policiju.

-Predsjednik, premijer i oporba dali su punu podršku za novi set mjera koje se pripremaju od strane Vlade kako bi se učinkovito borili protiv organiziranog kriminala i korupcije , što uključuje davanje prioriteta sudskim predmetima koji se tiču organiziranog kriminala i korupcije, jačanju anti- korupcijskih jedinica i dopuni i donošenju novog zakona , jačanju institucionalnih kapaciteta i međuagencijske koordinacije- izrekla je među ostalim te prigode aktualna hrvatska predsjednica. Jesu li od tada do danas neke struje potekle drugim tokom ostaje za vidjeti. No, teško da će Grabar Kitarović danas uprljati svoj obraz dajući Sanaderu još jednu priliku. Ipak, hrvatska politika je prevrtljiva pa nas nikakva neobična pojava i čudan zaokret ne bi trebali iznenaditi.