Zanimljivosti U Zagrebu otvorena prva škola gange

0
67
Povodom obilježavanja 20 godina donošenja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine otvorena je prva Škola gange u Zagrebu i prva takva u Hrvatskoj.
U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije, protekle nedjelje, 22. listopada, svatko je imao priliku zaviriti na otvoreni sat i okušati se u ganganju.
Inicijatori kažu da su Školu gange pokrenuli s ciljem da se očuva tradicija dinarske zone – Dalmatinske zagore i Hercegovine, ali i pridonese razumijevanju vlastitog identiteta Hrvata iz tih krajeva.

Gangi kao izvornoj pjesmi pristupit će se i s teorijskog i praktičnog aspekta za što će se pobrinut predavači Škole, vrsni poznavatelji gange, koji su znanje i vještine naslijedili od svojih predaka, a nastavili njegovati pridružujući se gangaškim sekcijama u sklopu kulturno-umjetničkih društava.

Polaznici Škole gange prvu večer bili su oduševljeni.

 

 

Mladima bi poručio da se uključe u Školu gange te da i mlađi naraštaji mogu dalje prenositi tradiciju kako ona ne bi izumrla.

Ante Kraljević ima 72 godine i živi u Zagrebu. Porijeklom je iz Kočerina kraj Širokog Brijega. S gangom se prvi puta susreo 60-ih godina prošlog stoljeća te je do danas vjerno pjeva i čuva od zaborava prenoseći je na mlađe generacije.

Škola gange u Zagrebu trajat će do 22. studenoga 2023. Ona okuplja sve, od 16 do 66 godina. Upisi u prvu generaciju polaznika bili su besplatni, a interes je bio višstruko veći od očekivanog.

Službeni organizator projekta je „Udruga kralj Tomislav“, partneri su Općinom Cista Provo, Općina Šestanovac i Kulturna udruga sveti Jure.

U enciklopediji se navodi: “Ganga je oblik višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru. Pjeva se u Imotskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, te u Duvanjskom i Livanjskom kraju. Tekst gange pisan je u desetercu, najkarakterističnijem stihu hrvatskih narodnih pjesama.”

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je gangu kao hrvatsku tradicionalnu narodnu pjesma proglasilo zaštićenom kulturnom baštinom čime je ganga postala dijelom zaštićenog hrvatskoga kulturnog naslijeđa.

Koliko je ganga utakan u tradicijsko tkivo Hrvata s područja Dalmacije i Hercegovine svjedoči i podatak za su ju zapjevali i papa Franji za njegova posjeta Sarajevu 2015. godine.

Bila je to oproštajna pjesma zahvala u zračnoj luci u Sarajevu pri ispraćaju za Vatikan.

Jedan od najvećih poznavatelja gange je povjesničar Anđelko Mijatović, prijaratni politički zatvorenk, a od 1990. do 1999. godine savjetnik za kulturu Franje Tuđmana.

Mijatović je objavio malu biblioteku knjiga na temu gange i brojnim popratnim tekstovima protumačio zbirke:

– Ganga (Duvno, 1973.),
– Narodne pjesme iz Hercegovine i duvanjsko-livanjskog kraja (Zagreb-Duvno, 1975),
– Ganga : pismice iz Hercegovine, Imotske krajine, od Duvna, Livna i Kupresa
– Ganga : Vrijeme i područje nastanka gange, Naša ognjišta, Tomislavgrad, 2004
– Ganga : Način pjevanja gange, Drugo prošireno izdanje, Tomislavgrad, Naša ognjišta,
– Ganga : Napjevi gange, Drugo prošireno izdanje, Naša ognjišta, Tomislavgrad,
– Ganga : Poruka, sastavni dio napjeva, Tomislavgrad, Naša ognjišta

Više informacija o Školi gange možete pronaći na Facebook stranici Škola Gange.

M. Marković/Maxportal