ZATVOREN NATJEČAJ Ante Kvesić jedini kandidat za ravnatelja SKB Mostar

0
560

Natječaj za novog ravnatelja SKB-a Mostar je zatvoren, a kako Večernji list doznaje iz mostarske bolnice, na njega se prijavio sam jedan kandidat. To je aktualni ravnatelj Ante Kvesić koji bi, prema svemu sudeći, trebao ostati na čelu ove institucije i iduće četiri godine.

Kvesićev mandat ističe u lipnju ove godine i tada će početi novi četverogodišnji mandat. On će mu ujedno biti i zadnji jer više neće imati zakonsko pravo da se kandidira za ovu dužnost. U nedavnom intervjuu za Večernjak Kvesić je poručio da ima jasne odrednice što će raditi u novom mandatu ako njegovu kandidaturu usvoji Upravno vijeće SKB-a Mostar.

Pedijatrija prioritet

Na prvom mjestu je dovršetak nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar na čiju izgradnju se čeka već godinama. Konačno su završene sve procedure oko odobravanja teksta natječaja za izvođača radova i očekivanja su da će on uskoro biti objavljen i da će biti izabrano tko će graditi ovaj objekt. Ono što bi se trebalo dogoditi prije toga je priča transplantacija u SKB-u Mostar. Prema Kvesićevim riječima, čak je moguće da se ove godine u Mostaru obavi prva transplantacija srca uz pomoć zagrebačkih liječnika. Nakon toga, vjerojatno 2020. u Mostaru bi se trebala početi raditi i transplantacija koštane srži, kao i druge transplantacije organa.

Kvesić je rekao da su ljudi iz SKB-a Mostar već godinama na edukacijama i da je i više nego realno da se ovaj proces uskoro privede kraju i započne s operativnim zahvatima. Tu je još nekoliko manjih projekata koje ravnatelj Kvesić želi realizirati u SKB-u Mostar, a rezultat svega trebala bi biti činjenica da pacijenti mogu biti upućivani na liječenje u druge centre samo u slučaju veoma rijetkih oboljenja koja zahtijevaju kompliciran i poseban sustav liječenja.

Pitanje financiranja

Na kraju samo ostaje pitanje koliko će institucije biti u mogućnosti pratiti ovakve iskorake SKB Mostar. Već godinama problem je što institucije ne mogu financijski pratiti ovakav razvoj, platiti sve troškove te u tom treba tražiti razlog zašto SKB Mostar duguje više od 100 mil. KM dobavljačima i državnim poreznim tijelima. Ako u idućem razdoblju bude riješeno i ovo pitanje, moguće je doći i u poziciju da SKB Mostar bude u mogućnosti naplatiti sve usluge koje pruži osiguranicima, ali za okončanje tog procesa potrebno je mnogo političke volje i aktivnosti koje nemaju veze sa zdravstvenim sustavom i djelatnicima, nego isključivo s političkim dužnosnicima u državnim tijelima.