26. srpanj – Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije

0
185

Zaštitnica braka, majki i trudnica

Slikari slikajući svetu Anu na oltarima prikazuju sveticu kao staricu naborana čela, malo nagnutih leđa, kako na svojim koljenima drži svitak pergamene na kojem je napisan zakon Gospodnji.

Ona odmotava taj svitak i pokazuje ga malenoj, prekrasnoj djevojčici. A malena djevojčica gleda u taj svitak i kao da pažljivo sluša staričino tumačenje. Tom slikom, sa tim motivima, obično su vrsni umjetnici prikazivali svetu Anu i majku Isusovu, Blaženu Djevicu Mariju. Ta slika na oltarima, u crkvama i kapelama prikazuje uzvišenu majčinsku ulogu svete Ane u životu male kćerke Marije.

Ovakva slika dakako zaslužuje biti na vidnom mjestu u svim našim kućama i stanovima. U tu sliku bi se mogle ogledati kao u ogledalo naše katoličke majke i žene općenito. Jer dužnost je svake majke brižno odgajati svoju djecu. S obzirom na ulogu Blažene Djevice Marije, sveta Ana se u biti nije trebala izuzetno truditi oko Marije, jer je ona od časa začeća bila izuzeta svake ljage grijeha i mogućnosti da počini neki grijeh. Ali u tu sliku na našim oltarima mogu se ugledati sve današnje majke. Mogu promatrati svetu Anu i promišljati kako je ona od malih nogu Mariju odgajala za krepostan život i pobožnost. Kako ju je čuvala od svakoga zla i odgajala za Boga. O svetoj Ani i svetom Joakimu nam gotovo ništa ne govori Sveto pismo. O svetom Joakimu i svetoj Ani znamo iz starodrevne predaje koja se prenosila sa generacije na generaciju, da kao bračni par dugo nisu imali djece, što je tada, u onovremenim prilikama bila sramota. Molili su se dugo da bi ih Bog podario djetetom. Predaja kaže da je sveta Ana bila uzorna žena sklona duhovnim razmatranjima i molitvi. Poznavala je vrlo dobro Sveto pismo i nastojala izvršavati Božji zakon.

Na njoj se ostvario stih starozavjetnog psalmiste: „ Rod će pravednika, to jest dobrih roditelja, biti blagoslovljen.“ Crkva je često kroz svoju povijest odgoj djece uspoređivala sa mladim stablom kojeg treba savijati u mladosti i nastojati po svemu, po svim karakternim osobinama dijete približavati Bogu i Božjem zakonu. To „ savijanje“ karakternih osobina djeteta promatralo se kroz stegu, blagu strogost, kroz činjenicu da se djeca odgajaju tako da bi se izbjeglo otvrdnuće srca i savjesti djece i moguća neposlušnost u odnosu prema roditeljima i Bogu.

Majčinska uloga svake majke je zaista zahtjevna. Svaka majka poput svete Ane treba pokušati sačuvati svako dijete od štetnog utjecaja okoline i nezdravog ambijenta svijeta punog raznih nemoralnih izazova i opasnosti. Zato je sveti Ivan Zlatousti kao vrsni govornik i propovjednik savjetovao roditeljima u briljantnim propovijedima „ da svoju djecu odvode od otrovnih pašnjaka svijeta u zaklone gdje će se naučiti dobru.“ Mislio je na duhovnu povezanost s Bogom. Ne može svaka majka djetetu pružiti i osigurati vrhunski odgoj u određenim kvalitetnim odgojnim ustanovama, ali djetetu može u obitelji pružiti zdravi kršćanski odgoj.

Jedna mudra stara misao kaže: „ Tko želi sačuvati u potpunom sjaju kovani novac, treba ga čuvati u posebnoj kutiji i ne dati ga, da ide od ruke do ruke. Jer ako ode od ruke do ruke brzo će izgubiti svoj sjaj.“

Sveta Ana je odgajala svoju kćer za Boga


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Poboljšajte opšte zdravlje čišćenjem krvnih sudova

Sveta Ana je prema predaji svoju kćer, Mariju, majku Isusovu posvetila Bogu. To čine i dandanas mnoge majke. Ali uz to posvećivanje djecu treba usmjeriti i zagrijati za duhovni život, pobožnost i vršenje kršćanskih dužnosti. Nažalost tu se često lome odgojna koplja današnjeg odgoja i odgojnog procesa djece. Roditelji često djecu odgajaju samo za ovozemaljske vrijednosti, za ono što je materijalno i prolazno, a zaborave na odgoj duha, duše, savjesti i duhovnosti djece. Takav površan odgoj često dođe vrlo brzo na naplatu, jer čovjekova sreća nije samo u ostvarivanju ovozemaljskih motiva. Čovjek je stvoren da „ ne ide malen ispod zvijezda“. Što preostaje onima koji nose lijepo katoličko ima Ana, Anica, Jana, Janica i mnoga druga izvedena ženska imena iz korijena imena Ana? Preostaje njima, i svima nama da se ugledamo na svetački lik i osobnost svete Ane. Na svitak pergamene Božjeg zakona kojeg ona razvija i poučava sve nas. Vratimo se Bogu, slušanju Božje riječi, poštivanju naših roditelja i odgojne uloge koju su oni „ odigrali“, ili imaju još uvijek u našem životu.

Sveta Ana je zaštitnica braka, trudnica i majki

Svetoj Ani su posvećene mnoge crkve i kapele u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i diljem naše domovine. Ta činjenica je izvrsni pokazatelj da je hrvatski katolički puk nekada, a i dandanas cijenio i molio se svetoj Ani koja je zaštitnica braka, trudnica i majki. Možda bi u ovim našim vremenima neizvjesnosti, globalizacije i liberalizma na svim područjima društvenog života trebalo razvijati pobožnost prema sveto Ani i Joakimu. Zašto? Zato što je teško sačuvati samog sebe, a pogotovo mlade naraštaje katolika od raznih štetnih, pogubnih, podmuklih, demonskih ljudskih djelovanja usmjerenih protiv katoličkog braka, obitelji kao osnovne odgojne ćelije društva i Crkve. Mnoge majke, trudnice teško nose svoju trudnoću, imaju razne tegobe.

Ne bi li svećenici, propovjednici, ispovjednici trebali majkama i trudnicama preporučivati pobožnost prema svetoj Ani i Joakimu roditeljima Blažene Djevice Marije? U našim vremenima teško je sačuvati trajnost braka, biti siguran u sretan porod zdravog djeteta. Zagovor svetoj Ani u crkvi ili kapeli svete Ane bio bi današnjim trudnicama i majkama veliko duhovno blago i duhovna sigurnost. Brak kao institucija, kao stil života, kod mnogih katolika Crkve u Hrvata je izgubio onu pravu kršćansku dimenziju. Zato bi povratak u naša svetišta svete Ane bio nužan, iako je u sve nas već mjesecima usađivan strah od korona virusa. Bog nikada ne napušta one koji se njemu utječu u molitvi. Brak bez Boga, obitelj bez vjere, molitve i odgoja u duhu evanđelja je samo čista ovozemaljska materijalno interesna zajednica bez Božjeg blagoslova i zaštite. Kakve obitelji želimo imati u hrvatskom narodu? Recimo to u molitvi svetoj Ani.

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac o obitelji, duhovnoj izgradnji i sreći Hrvata katolika
„ Jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih ljudi i zadovoljnih hrvatskih obitelji! Ne treba nam toliko učenih glava koliko poštenih. Nema važnije zadaće u životu pojedinaca nego li vlastita duhovna izgradnja.“

Molitva svetoj majci Ani

Srcem punim najiskrenijega poštovanja klečim pred tobom, časna sveta Ano! Ti si ono odlikovano, od Boga posebno ljubljeno biće, što je svojim izvanrednim krepostima i svetošću zaslužilo kod njega veliku milost, da život dadneš zakladnici svih milosti, blagoslovljenoj među ženama, majci utjelovljene Riječi, preblaženoj Djevici Mariji! Promatrajući te velike prednosti, molim te, premila svetice, primi me milostivo među svoje istinske štovatelje, kakvom se i ja priznajem, i među kojima se želim brojiti sve dane svoga života. Pruži mi svoju moćnu zaštitu i kod Boga mi isprosi milost da mognem nasljedovati one kreposti, koje su tebe na zemlji u tolikom obilju resile! Izmoli mi spoznaju mojih grijeha i gorko pokajanje za njih, doista goruću ljubav prema Isusu i Mariji i zdušno te ustrajno vršenje mojih staleških dužnosti! Izbavi me iz svih pogibli u životu i budi uza me na čas smrti moje, da postignem spasenje, da dođem u nebo, gdje ću s tobom, o presretna majko, hvaliti i slaviti Božju Riječ, koja je tijelom postala u krilu tvoje prečiste kćeri, Djevice Marije!
Amen!

Vladimir Trkmić/Kamenjar.com