ČOVIĆ: Nijedna odluka na Vijeću ministara i u Vladi FBiH neće se donositi preglasavanjem, uskoro Vlade u HNŽ, ŽSB i HBŽ

0
267

Završen je XIV. izborni Sabor HDZ-a BiH na kojem su izaslanici te stranke jednoglasno potvrdili da će Dragan Čović nastaviti voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu.

Nakon sjednice Sabora medijima se obratio novi stari predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazavši kako usvojeni program i strategija na Saboru moraju se do 2030. godine provesti do kraja i s jednom novom energijom.

 

– Ona bi trebala osigurati da kroz koordinirano djelovanje stvorimo ambijent da već ove godine možemo kazati da smo ispunili sve ono što se od nas očekivalo kada je u pitanju integracijska aktivnost i izborno zakonodavstvo, odnosno da se do kraja posvetimo ekonomskim i socijalnim pitanjima i definiranju osnovnih standarda funkcioniranja pravne države BiH – istaknuo je Čović.

Dodao je kako u tome žele biti predvodnici te je pozvao sve prijatelje iz partnerskih stranaka koji su danas bili kao gosti na Saboru da to urade u “jednom snažnom zajedništvu”, prenijela je Fena.

– Uvjeren sam da za to postoji i vrlo jasna ambicija i nova energija, novi zamah i dovoljno poticaja da se više ne bavimo sami sobom i da se okrenemo budućnosti – ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon Sabora.

Komentirajući svoju izjavu kako niti jedna odluka u Vladi F BiH niti i u Vijeću ministara neće biti donesena preglasavanjem bilo koga, Čović je istaknuo da se sve zasniva na povjerenju.

-Nema razloga da se ijedna točka donese preglasavanjem i ako je to koalicija ili partnerstvo, onda to treba raspraviti,a tek onda donijeti najbolje rješenje, pogotovo kada su u pitanju zakonska rješenja – komentirao je Čović.

Što se tiče formiranja vlasti u tri preostale županije (HBŽ, HNŽ i Središnja Bosna), Čović je uvjerenja da će se i taj posao završiti za dvadesetak dana.

-Nema razloga za prolongiranje, više je pitanje kako ubrzano odgovoriti ako je u pitanju mijenjanje resora itd. Također, nema razloga da ijednoga partnera eliminiramo iz pregovora – dodao je.

Na Saboru su danas izaslanici izabrali i zamjenika predsjednika, pet dopredsjednika i deset članova Predsjedništva.

Nakon postupka glasanja, za zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto.

Dopredsjednici HDZ-a BiH u idućem mandatu su: Darijana Filipović, Lidija Bradara, Toni Kraljević, Anto Domić i Davor Pranjić.

Članovi Predsjedništva izabrani na XIV. Saboru HDZ-a BiH su: Darko Čondrić, Ivo Vincetić, Josip Jerković, Božo Antunović, Tea Ružić, Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Vedran Škobić, Ana Rašo i Mato Zovko.

Na saborskom zasjedanju nazočili su brojni gosti, predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, stranačka izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo sestrinskog HDZ-a te predstavnici akademske zajednice, crkve, gospodarstvenici i drugi uglednici.

Video poruku izaslanicima XIV. Sabora HDZ-a BiH poslao je Manfred Weber predsjednik Europske pučke stranke.

Na Saboru su se izaslanicima obratili gosti: Josip Merdžo ispred stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, Nada Tešanović, ispred SNSD-a, Lazar Martinović ispred Udruga HVO proisteklih iz Domovinskog rata, Željana Zovko, zastupnica u EU Parlamentu, Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a BiH te Tomo Medved zamjenik predsjednika HDZ-a RH, kao izaslanik predsjednika Plenkovića, priopćili su iz HDZ-a BiH./HMS/