Tjedni-Komentar “Aktualno državno Predsjedništvo ‘seli’ u Dom naroda BiH?”

0
626

I dok će se na formiranje vlasti na svim razinama čekati određeno vrijeme, prvi koji će preuzeti svoje dužnosti nakon listopadskih izbora su članovi Predsjedništva BiH. Dva bošnjačka predstavnika i Milorad Dodik uskoro bi trebali sjesti u fotelje i započeti svoje četverogodišnje mandate, a postavlja se pitanje što će biti sa daljnjim angažmanima još uvijek aktualnih članova Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana otkrio kako će svoje političko djelovanje nastaviti vjerojatno kroz Dom naroda na državnoj razini. – Možda ću biti u Domu naroda BiH, ali to ću još vidjeti. Sigurno ću se pozabaviti time da SDA bude još bolje organizirana stranka. Mi moramo ostvariti što bolju komunikaciju s ljudima na terenu. Bit ću prisutan diljem BiH i dijaspore, to mi je plan – rekao je Izetbegović prije nekoliko dana za sarajevske medije.

Aktualno državno Predsjedništvo ‘seli’ u Dom naroda BiH?Slikovni rezultat za dragan čović

Dragan Čović još uvijek se nije očitovao o ovome pitanju. Neslužbene informacije govore da će predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH vjerojatno biti jedan od pet Hrvata u državnom Domu naroda. Mogle su se čuti glasine da će Čović preuzeti jedno ministarstvo u  Vijeću ministara, ali je Dom naroda mnogo izglednija opcija. On je već bio na čelu Doma naroda prije izbora u Predsjedništvo BiH, tako da je logično pretpostaviti kako će se vratiti na isto mjesto u idućem mandatu. Čovića čekaju i unutarstranački izbora u idućoj godini, a dužnost u Domu naroda bi mu ostavila dovoljno vremena da se bavi i ovim procesom.

I dok je za Izetbegovića i Čovića izvjesno što će raditi iduće četiri godine, teško je dokučiti što će se dogoditi sa aktualnim srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem. Nakon što ga je Dodik porazio u utrci za još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, a koalicija u kojoj je bila njegova stranka izgubila izbore u Republici Srpskoj, sasvim je neizvjesno hoće li Ivanić imati šansu za dobiti bilo koju dužnost u institucijama ove zemlje. Navodno je i njegov plan odlazak u Dom naroda BiH, ali sve ovisi o odluci Skupštine Republike Srpske i njegovi političkih partnera. Sigurno je kako Ivanić nije jedini kandidat opozicije za jedno od pet srpskih mjesta u najvišem zakonodavnom tijelu u državi i oko ovoga pitanja će oporbene stranke u RS-u voditi političku bitku između sebe.

Ukoliko Ivanić uspije u naumu da dobije jedno mjesto u Domu naroda, to bi značilo kako će kompletno aktualno Predsjedništvo BiH “preseliti” u izaslaničke klupe. Nastavak političkih okršaja Čovića, Izetbegovića i Ivanića mogao bi tako biti nastavljen u Domu naroda, a ne treba zaboraviti kako će u ovome tijelu vjerojatno opet sjediti i Mario Karamatić, što priči dodaje jednu posebnu dimenziju. Ukoliko se navedeno provede u djelo, rasprave i sjednice Doma naroda BiH će biti i više nego zanimljive, čak zanimljivije nego u prošlom mandatu. bpz.ba