Andrej Plenković ne želi treći poraz

0
481

Iako stranački izbori u HDZ-u još nisu raspisani, europarlamentarac Andrej Plenković najvjerojatnije se neće kandidirati za mjesto budućeg predsjednika, tvrdi tjednik Globus.

Mnogo je razloga za takav zaključak, bez obzira na to što Plenković još izbjegava dati precizan odgovor hoće li ili ne u stranačku utakmicu kao najozbiljniji protukandidat Tomislavu Karamarku.

Posljednjih tjedana europski parlamentarac i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a stalno je bio na putu, gostovao je na Harvardu, boravio u Emiratima, Washingtonu, Bostonu, Bruxellesu. Pomno je pratio sve što se događa u zemlji, razgovarao s brojnim utjecajnim hadezeovcima i procjenjivao je li trenutak za kandidaturu.

>>Mesićev krug i postizborni scenarij preuzimanja HDZ-a

Ali, Plenković je istovremeno svjestan da je, unatoč čudnovatom rezultatu na izborima, HDZ dio vlasti, a malo je primjera u Europi i svijetu da se mijenja lider stranke koja obnaša izvršnu vlast. Nešto slično dogodilo se Tonyju Blairu, ali tek u trećem mandatu.

Više je razloga koji ne idu na ruku kandidaturi Andreja Plenkovića. Prvo, sadašnji vrh stranke koji podržava Karamarka mogao bi ga optužiti da ruši sadašnju vlast, jer bi promjena na čelu stranke sigurno znatno oslabila položaj i utjecaj prvog potpredsjednika Vlade. Drugo, iako mnogi članovi stranke u neformalnim razgovorima zagovaraju Plenkovićevu kandidaturu, nitko to još nije javno rekao. Treće, iza Plenkovića su već dva poraza, onaj iz 2000., kad je vodio kampanju Mate Granića, i drugi put kad nije uspio kao zamjenik Jadranke Kosor na stranačkim izborima na kojima je trijumfirao Karamarko. Novi poraz mu ne treba.

>>Andrej Plenković o medijskim spekulacijama: Riječ je o stavovima i komentarima autora s kojima nemam veze

S druge strane više je i razloga koji idu u prilog da Andrej Plenković pričeka neko buduće vrijeme za kandidaturu…, tvrdi tjednik Globus u analizi.

 

R.H.bpz.ba