Banjolučanin Vanja Ćorković zaređen za svećenika u Brazilu

0
463

Na blagdan Bezgrešnog srca Marijina 12. lipnja 2021., nadbiskup Brazilije Paulo Cesar Costa zaredio je u katedrali Gospe od Aparecide i kraljice Brazila desetoricu đakona za svećenike svoje nadbiskupije. Riječ je o mladićima iz cijelog svijeta koji su svećeničku formaciju završili u Misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ Neokatekumenskog puta u brazilskom glavnom gradu a među kojima je i jedan Hrvat Vanja Ćorković, rodom iz Banje Luke, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Vanja Ćorković rođen je 2. rujna 1991., od oca Nikice i majke Ljijane, r. Marić i drugo je od četvoro djece iz te obitelji. Kršten je kao dijete u banjolučkoj župnoj crkvi Pohoda BDM. Uslijed nemilih ratnih zbivanja obitelj Ćorković početkom 90-ih biva primorana napustiti Banju Luku i doseljava se u Zagreb. Tamo se upoznaju s duhovnošću Neokatekumenskog puta pa Vanja kao mladić osjeća poziv na svećeništvo. Vodstvo Neokatekumenskog puta ga šalje u Braziliju gdje u Misijskom sjemeništu „Redemptoris mater“ započinje 2011. njegova svećenička formacija. Za đakona je zaređen 16. listopada 2020. u Braziliji, a svoju prvu mladu misu vlč. Vanja će prikazati u župi Marije Majke Crkve u Trnovčici 26. lipnja 2021.

Na vijest o svećeničkom ređenju jednog Banjolučanina u dalekom Brazilu, banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je mladosmisniku Vanji poruku preko whatsappa:

„Dragi mladosmisniče Vanja, nalazim se u Sarajevu na proslavi svetkovine Presvetog Srca Isusova. Primio smo radosnu vijest o Vašem ređenju u dalekom Brazilu i vrlo sam radostan. Rekao sam to kardinalu Vinku i drugim biskupima ovdje i svi smo radosni radi tog velikog Božjeg dara, Vama osobno i Vašim dragim roditeljima koje od srca pozdravljam i kojima zahvaljujem što su Vas pratili na Vašem životnom putu do ređenja. Molim Boga za Vas, Božji blagoslov za cijeli Vaš budući svećenički život i rad u Kristovoj Crkvi. Čestitam i biskupiji gdje ste se sada našli i drago mi je da naši Banjolučani i tu mogu doprinijeti rastu Kristova kraljevstva. Neka se proslavlja Božje ime, neka se širi Božje kraljevstvo u svim krajevima svijeta. Drago mi je da ne zaboravljate ni Vi ni vaši plemeniti roditelji, a i Vaša pokojna baka sigurno je s nama povezana, da Krist također ima stanarsko pravo i u Banjoj Luci, odnosno kod nas u Bosni i Hercegovini.

Radovat ću se svakom novom glasu o Vama, i ako Bog da također mogućem susretu. Rekoše mi da je moguće da dođete imati sekundiciju u Banjoj Luci i radovat ćemo se ako se to bude moglo ostvariti. Neka Vas dragi Bog prati tamo gdje jeste i na putu u Europu, u Hrvatsku i k nama u Banju Luku. Bog Vas blagoslovio i svako Vam dobro želim od srca, Vama i Vašim roditeljima i svima oko Vas. Pozdravite Vašeg biskupa.“/HMS/