BISKUP PERIĆ: Stepinac je bio istinski domoljub, a Pavelić mu je nanio “dosta ljutih jada”

0
316

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, msgr. dr. Ratko Perić održao je predavanje o temi “Nadbiskup Stepinac i poglavnik Pavelić” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, prenosi bpz.ba

Predavanje je, zbog kontroverzne tematike, privuklo veliki broj znatiželjnika, tako da je amfiteatar Filozofskog fakulteta bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Veliko zanimanje

U poduljem predavanju biskup Perić iznio je svoje stavove o susretima Pavelića i Stepinca za vrijeme rata, pozivajući se na službene zapisnike. On je iznio i niz podataka iz životopisa Pavelića i Stepinca. Perić smatra kako odnosi između Pavelića i nadbiskupa Stepinca nisu bili prijateljski, već iz nužde te da je Stepinac tvrdio kako mu je Pavelić “nanio dosta ljutih jada”.

“U 48 mjeseci trajanja NDH Stepinac je kod Pavelića izravno intervenrirao 29 puta – osobno 10 puta i pismeno 19 puta. Pavelić mu izravno nije odgovorio ni na jedan dopis, a kamoli da bi ikada uzvratio posjetom”, rekao je biskup Prić naglašavajući kako je Stepinac “dostojanstveno čuvao sve ljudske norme, forme i manire, a posebice kršćanske vrline”.

“Stepinac je državu razlikovao od režima. Borio se za samostalnu i neovisnu Hrvatsku državu, čemu se ne može načuditi jedan dobar dio srpskoga vodstva, i onoga kraljevskoga i onoga komunističkoga. Poruka velikosrpstva bila je: “Hrvati ne smiju imati državnu tvorevinu!”

Govoreći o Anti Paveliću, biskup Perić je, među ostalim, kazao kako poglavnik NDH “nije znao kako se pravi država” jer ne bi onako postupio prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi, te da bi povijest od 1941. sve do danas “bila sigurno mirnija”.

Nadbiskup Stepinac je od Pavelića na jednom sastanku zatražio da se u NDH poštuju katoličke tradicije, kazao je Perić.

“Poglavnik je na nadbiskupov zahtjev kazao kako u svemu želi ići na ruku Katoličkoj crkvi, iz čega je nadbiskup dobio dojam da je poglavnik iskreni katolik i da će Crkva imati slobodu u svome djelovanju iako se nadbiskup ne podaje iluziji da bi sve moglo ići bez poteškoće”, naveo je biskup opisujući Pavelića sljedećim riječima:

Pavelićev bijeg

“Kao što je Pavelić po mraku ušao u Hrvatsku 1941. godine, tako je po mraku iz nje i pobjegao 1945. godine, prepustivši narod jugokomunističkoj nasilničkoj, osvetničkoj i mrziteljskoj kami i jadu”.

Biskup Ratko Perić je istaknuo kako je Pavelić Stepincu nudio da preuzme vlast, a on nije ni htio čuti o tome jer to nije njegova stvar.

Predavanje otvorenoga tipa održano je u organizaciji Kluba studenata povijesti “Filip Lastrić”. bpz.ba