BOG JE BIO UZ TOMISLAVA!

0
320

ŠIRIMO PORUKU MIRA! ‘Sada više nego ikad trebamo biti blizu Nebu, sad više nego ikad Nebo je blizu nama’

Autor: M. Berić bpz.ba

”Trebamo se izdići iznad toga, ako budemo osuÄ‘ivali i mrzili onda smo slični njegovim ubojicama”, rekao je katolički svećenik.

”Mnogi se pitaju gdje je Bog bio kad su Tomislava ubijali, mi kršćani ne bismo trebali tako razmišljati, trebamo razmišljati na jedan drugačiji način. Bog je bio uz Tomislava, Bog se spušta u naš život i pati skupa zajedno s nama.”

Cijelu Hrvatsku pogodila je vijest o ubojstvu Tomislava Salopeka. Vjerojatno ne postoji osoba koja nije pustila suzu sjetivši se dvoje dječice koja nikada više neće odletjeti u zagrljaj ocu. Teško je gledati Natašu koja kaže kako se i dalje nada da će vidjeti svoga Tomislava. Teško je riječima opisati osjećaje koji se javljaju pri samoj pomisli na obitelj Salopek. Cilj nam je u ovim teškim trenucima kako za obitelj tako i za cijelu Hrvatsku poslati poruku mira, a ne osude.

Posljednjih dana se među ljudima u Hrvatskoj pojavio osjećaj osuđivanje i mržnje prema muslimanskom svijetu, koliko god bilo teško ne smijemo dopustiti da se stavimo u istu razinu kao ti teroristi koji siju strah po svijetu. Naša poruka je OPROST I MOLITVA za one koji nas progone. U tom duhu prenosimo vam poruke jednog katoličkog svećenika koji nas poziva da krenemo putem Isusa Krista.

Pročitajte njegovu poruku.

”Danas i svih ovih dana svi smo mi disali kao jedno s obitelji Salopek. Molili  smo zajedno s njima, sve naše oči  bile su uprte u Egipat. Ne u napadače, nego u našeg Tomislava, u njegovu vjeru. S boli u srcu svatko je od nas osjetio što znači izgubiti nekog bliskog,  znamo kako je kad netko nama blizak ode s ovog svijeta. Doživjeli smo iskustvo ostavljenosti. Sada više nego ikad trebamo biti blizu Nebu, sad više nego ikad Nebo je blizu nama.

Mnogi se pitaju gdje je Bog bio kad su Tomislava ubijali, mi kršćani ne bismo trebali tako razmišljati, trebamo razmišljati na jedan drugačiji način. Bog je bio uz Tomislava, Bog se spušta u naš život i pati zajedno s nama. Ne trebamo prosipati mržnju, ne trebamo produbljivati sukob. Trebamo se izdići iznad toga, ako budemo osuđivali i mrzili onda smo slični njegovim ubojicama. Pokušajmo razmišljati u svjetlu Isusa Krista, u svjetlu oprosta. Naravno da je to veliki monustruozni čin, ali što ćemo dobiti ako osuđujemo ili ako mrzimo? Trebamo svi osuditi ovaj zločin tobože iz vjere, ali isto tako trebamo sve ljude svijeta, pogotovo kršćane pozvati na razboritost.

Zar budućnost svijeta leži u mržnji, a ne u ljubavi. Pokušajmo razmišljati kako stati pred Boga. Promjena povijesti događa se ako čovjek stvara život, ako izlazi iz sebe i žrtvuje se za druge, ako proširuje odnose ljubavi, ako stvara novu obitelj, ako ne mrzi i ne osuđuje. Poslušajmo Isusa, on koji je krivo osuđen, pribijen na križ, umro i uskrsnuo on nam poručuje da ne budemo sebični ljudi. Vjera nas potiče da si postavimo napokon pitanja, pitanja vjere, one radikalne vjere: Što bi vi voljeli više, ubiti ili biti ubijeni?

Trebamo stati pred Boga i jasno reći i dati do znanja da ne treba sada vraćati istom mjerom (mjerom kojoj mjerite, mjerit će vam se) ne trebamo se sada dovoditi do toga da kako su islamski nevjernici pravovjerja ubili nedužna i naši katolički nevjernici pravovjerja počnu progoniti nedužne. Svijet je pomahnitao i biti će još gore. Najvažnije je stati uz Tomislavovu obitelj, ne hvaliti se velikim riječima, jednostavno biti utjeha ljudima u ovo vrijeme kad im je najgore. Ako smo vjernici onda moramo znati i utješiti i biti putokaz nade u bolje sutra”, stoji u poruci katoličkog svećenika.

Budimo ponosni na naše mlade koji su kao Tomislav otišli trbuhom za kruhom u svijet. Oni su pokazali veliku hrabrost i ne osuđivanje s tim što su se odlučili zarađivati novce za sebe i svoju obitelj upravo u zemljama u kojima vlada terorizam. Vi ste naši junaci! bpz.ba