Božo Ljubić ima prijedlog za novi zakon o RTV sustavu

0
657

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH imenovalo je na danas održanoj sjednici, na prijedlog predsjednika Glavnoga viječa Bože Ljubića, voditelje dvanaest odjela Glavnoga vijeća.

Predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić iznio je okvirni program djelovanja ovoga tijela. Planira se donošenje izmjena Ustava BiH, prvenstveno izbor članova Predsjedništva, izbor Doma naroda BiH, načini odlučivanja u domovima Parlamentarne skupštine BiH, izjednačavanje uloge domova naroda/vijeća naroda sa zastupničkim domovima u proceduri potvrđivanja Vijeća ministara i vlada entiteta, te načela teritorijalne reorganizacije zemlje, priopćeno je iz Glavnoga vijeća.

Program predviđa i izmjene i dopune Izbornoga zakona BiH, konkretnije, izbor izaslanika u Dom naroda FBiH i Vijeće naroda RS, te općenito izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem usklađivanja s planiranim ustavnim promjenama, kao sve ostale izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja diskriminacijskih odredbi.

Uz to, stoji u priopćenju, pozornost će biti fokusirana i na provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, Izmjene i dopune Zakona o vladama entiteta gdje bi se uvela promjena da za odluke iz nadležnosti vlada je pored opće većine nužna i najmanje jedna trećina glasova pripadnika konstitutivnih naroda članova vlada.

Predložit će se i novi Zakon o RTV sustavu, Izmjene Zakona u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Izmjene Zakona o prostornom planiranju i novi prostorni plan (eventualno donošenje okvirnog zakona na državnoj razini koji bi se pretežito ticao zaštite okoliša).

HNS je odlučio zatražiti od disciplinskoga tužitelja u VSTV preispitivanja istrage i rada postupajućega tužitelja u slučaju ubojstva dvoje hrvatskih povratnika u selu Ratanj kod Kaknja, a u kojemu je tužena osoba priznala ubojstvo, da bi na suđenju u županijskom sudu bila oslobođena odgovornosti, priopćeno je iz Glavnog vijeća bpz.ba