Brojnim svečanostima obilježen Dan grada Livna

0
922

Svetom misom u Crkvi Svih svetih, polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda te Spomenika kralja Tomislava danas je započela proslava 1126. obljetnica prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja, odnosno Dan Grada Livna.

Cijeli program obilježavanja kao i onaj središnji događaj svečanu sjednicu Gradskog vijeća Livno pratilo je i brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović te zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Brojana Krišto a sjednici su nazočili i brojni drugi dužnosnici, predstavnici vlasti iz Republike Hrvatske, predstavnici Katoličke crkve, gospodarstvenici, predstavnici braniteljskih udruga..

O brojnim  infrastrukturnim ulaganjima, nedavnom otvorenju konzulata RH, nekim novim aktualnim projektima poput izgradnje regionalne deponije, ulaganja u obrazovanje, planovima za budućnost poput gradnje gradskog vrtića, pomoći poljoprivrednicima, podršci institucijama kulture, pomoći mladim obiteljima govorio je gradonačelnik Luka Čelan kazavši kako su radovi i kontinuirano ulaganje vidljivi u gradu i prigradskim naseljima unatoč poteškoćama zahvaljujući i suradnji sa viših razina vlasti.

Gradonačelnik Čelan je uputio čestitku Livnjacima i Livanjkama koji svom gradu daju ono najbolje i predstavljaju i smještaju ovaj Grad u mozaik vrijednosti i duha zajedništva te pozvao na ponos sve ljude ovoga kraja ali i obavezu daljnjeg čuvanja njegove tradicije i bogate prošlosti obećavši pak daljnju obavezu lokalnih vlasti prema svakom građaninu u cilju osiguranja bolje kvalitete života. Javno priznanje ove godine je osim nekolicini kulturnih društava dodijeljeno i izborniku nogometne reprezentaicje Hrvatske Zlatku Daliću za izniman sportski doprinos te promociju svoga Livna.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović kazao je kako se ova godina obilježena sa mnogo aktivnosti i poručio je da naredno izvješće mora biti još duže i bogatije, uz naznačene brige o obitelji, zaštiti branitelja, sportu, zdravstvenoj zaštiti sve ono što jedan grad danas čini modernim.

Vaše je da osmislite i date viziju a na višim razinama je da budu podrška, kako bi se mogli veseliti svakoj novoj obljetnici i slaviti uspjehe u Livnu, poručio je dr. Čović.

Predsjednik Čović također je uputio čestitke povodom Dana grada ali i čestitke za proteklu godinu, obilježenu sa mnogo aktivnosti. Zahvalio je i prijateljima i predsatvnicima iz RH na svim naporima i pomoći da ovo pogranično područje bude posebno prepoznato, da se nastavi ulaganje u infrastrukturu koja bi olakšala putna komunikacija sa Hrvatskom odnosno Europskom unijom.

U nastavku programa u Livnu će se otkriti spomenik u povodu sv. Mihovila ispred zgrade MUP-a.