Čekamo rezultate”Mišljenja”

0
624

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi danas u jednodnevnom radnom posjetu Turskoj, gdje će se susresti s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Glavna tema razgovora bit će stanje u BiH te posebice izmjena izbornog zakona, sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Uvertira je to u Opće izbori koji bi se trebali bi se trebali održati u listopadu. Politički predstavnici Hrvata traže izmjene izbornoga zakona kako im drugi ne bi birali predstavnike u vlasti.

>>Grabar Kitarović pokreće snažnu diplomatsku inicijativu za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH

Hrvatski politički predstavnici u BiH već dugo upozoravaju kako Izborni zakon treba mijenjati kako bi Hrvati bili ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

-Dajte da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, da konstitutivnost zaživi prema odlukama Ustavnog suda i da se okrenemo europskom putu – upozorio je ovih dana hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, smatra da se u Istambulu rješenje neće postići.

-Bilo bi mnogo bolje da predstavnici SDA i HDZ-a sjednu i pokušaju postići dogovor, neće to riješiti ni hrvatski ni turski predsjednik. Nažalost, zbog nedostatka komunikacije nisam optimist da će se to dogoditi – rekao je.

>>Unitarističke bošnjačke stranke odbile raspravu o Izbornom zakonu

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, koga mnogi sve otvorenije smatraju ključnim remetilačkim faktorom u BiH, protivi se provedbi odluke Ustavnog suda BiH ali zagovara provedbu stavova Vijeća Europske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu implementaciju presude Sejdić-Finci.

– Na osnovu dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati principijelnu podršku BiH u skladu sa stavovima Vijeća Europske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu implementaciju presude Sejdić-Finci i izmjene Izbornog zakona koji neće doprinijeti daljim etničkim podjelama – zaključuje Izetbegović koji, očito, i dalje ostaje na načelima unitarizacije BiH i majorizacije hrvatskog naroda u toj državi.

Podsjetimo, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Aziju Brian Hoyt Yee  u više su navrata upozorili na potrebu donošenja novog izbornog zakona u BiH.

>>Valentin Inzko: Postoje ideje da bi OHR trebao intervenirati po pitanju Izbornog zakona BiH

>>Hoyt Yee: SAD se neće mješati – vjerujemo da Hrvatska i Slovenija same mogu riješiti spor

Analitičari, naime, već sada upozoravaju da će, ukoliko ne dođe do usvajanja Izbornog zakona, nakon Općih izbora biti nemoguće formirati vlast na federalnoj i državnoj razini, što bi moglo dovesti do produbljivanja krize i potpunog kaosa u BiH. Kako bi se taj kaos izbjegao, hrvatska predsjednica je očito pokrenula diplomatsku inicijativu u sklopu koje će razgovarati s turskim predsjednikom, članovima Predsjedništva BiH ali i ključnim saveznicima u NATO savezu i EU.

>>HNS: Izetbegović odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji

Ukoliko ta inicijativa ne uspije, izgledno je da u BiH, krajem godine, slijedi vrlo nestabilno i neizvjesno razdoblje.

 

M.J.