ĆOSIĆ: Bez Herceg-Bosne, Bosna i Hercegovina je invalidna država

0
651

-Bez Herceg-Bosne, Bosna i Hercegovina je invalidna država, smatra premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Osvrćući se na zalaganje bošnjačkih stranaka da BiH bude uređena kao građanska država Ćosić keže da su i u Jugoslaviji oni koji su bili dominantni i brojniji tražili građansku državu, a to se danas događa u BiH.

-Postoji intencija da oni koji su brojniji vladaju. Kao što je Milošević prstom upirao u Hrvatsku govoreći da je to sve ustaško, tako i danas postoje politike koje upiru prstom u nas govoreći da smo mi krivci jer stvari ne funkcioniraju, izjavio je Ćosić u intervju portalu Dnevnik.ba.

Podsjeća kako se konstantno pokušava marginalizirati zahtjev Hrvata za jednakopravnošću, a do tog se kaže može doći kroz legitiman izbor predstavnika.

-Ako to nemate vi ne postojite kao politički narod. Ne ovisi o nama kada će prestati majorizacija i kada ćemo imati politički okvir u obliku funkcionalne države. Ne mogu se igrati prognozera i reći kada bi to moglo biti, ali mislim da će na koncu međunarodna zajednica odigrati ključnu ulogu. Očito je da su na ovim prostorima afiniteti takvi i da postoji potreba da jedni vladaju drugima. U trenutku kada se to izbriše iz političkih projekata i ideja, BiH bi mogla postati funkcionalna. Pogledajte ovaj paradoks, pa stolno se tzv. lijeve stranke pozivaju na antifašizam, a uporno izbjegavaju pozivati se na temelje Bosne i Hercegovine koji su zadani na ZAVNOBiH-u. Da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska. To su sve one stranke koje se nazivaju antifašističkim ili građanskim opcijama. Herceg-Bosna je unesena u Federaciju i samim time država ne može ni funkcionirati bez Herceg-Bosne. Bez Herceg-Bosne, Bosna i Hercegovina invalidna je država, kaže Ćosić./HMS/

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kode