ČOVIĆ: Ako se SBB i SDA dogovore o koaliciji, Srbi i Hrvati će to sigurno prihvatiti

0
292

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem, izjavio je novinarima da ga je predsjednik SDA informirao o susretima s Radončićem, dodavši da “tu stvari idu dosta dobro”.

– Vjerujem da će oni ovog vikenda nastaviti dinamično razgovarati, tako da ćemo, ako ne bude nekih novih momenata, u 11. mjesecu dobiti jednu novu parlamentarnu većinu na svim razinama vlasti u BiH – rekao je Čović.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Vijeća ministara BiH, naveo je da se za sada razgovara o suradnji SBB-a i SDA, što bi značilo ulazak SBB-a u parlamentarnu većinu, pa samim time i u Vijeće ministara BiH.

– Naravno, nastoji se imati što manje promjena i na svakoj drugoj razini vlasti. Što se tiče FBiH, tu je manje-više jasan odnos, ali ga ja ne bih prejudicirao. Treba zajednički sjesti i dogovoriti se – kazao je Čović.

Podsjetivši da je SBB podržao vlast u dvije -županije, Čović je,kako piše Dnevni avaz, napomenuo kako je ipak svaka županija priča sa zebe, uz opasku da će u većini njih sigurno doći do nekih promjena.

– Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, trebamo realno sagledati što je to što je uopće u ovom trenutku interes SBB-a, jer SBB do sada uopće nije raspravljao o personalnim zahtjevima, nego isključivo o sadržaju, što je za mene u ovom trenutku najveća vrijednost – naglasio je Čović.

– Ovoga puta smo razgovarali isključivo o onome što bismo trebali raditi u prvih pola godine zajedničkog rada, a to je aplicirati za status članstva u EU. Onda ćemo se svakako dotaknuti i personalnih pitanja u ministarstvima i Vijeću ministara BiH, ali to ne bi ni na koji način remetilo odnose kada su u pitanju druga dva naroda – rekao je Čović.

On je,kako piše Dnevni avaz, prokomentirao i izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića, koji je kazao da je protiv ulaska SBB-a u državnu vlast.

– Nekada ni ja nisam bio spreman prihvatiti nešto, pa sam na kraju ipak prihvatio kako bismo došli do zajedničkog rješenja. To bi nam svima trebala biti neka vrsta poruke. Nije ovdje stvar voli li netko nekog ili ne. Mi imamo predstavnike tri naroda i ako se dogovore SDA i SBB, to će Hrvati i Srbi sigurno prihvatiti – zaključio je Čović bpz.ba