ČOVIĆ: Dogovoreni novi razgovori bh. političkih lidera u Bruxellesu

0
53

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da će biti održan još jedan sastanak političkih aktera, vjerojatno u Bruxellesu, kako bi se pokušala riješiti otvorena pitanja u BiH.

Ovo je kazao nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji je jutros održan u rezidenciji Izaslanstva EU u Sarajevu, a kojem su prisustvovala izaslanstva HDZ-a i SDA.

“Drago mi je da sam danas imao priliku razgovarati s Charlesom Michelom i ostalima kolegama na temu odnosa u BiH kako bismo na neki način stavili BiH opet u fokus europskih integracija, našeg europskog puta i kandidatskog statusa. S te strane sam se zahvalio na inicijativi da se ti sastanci održe”, rekao je Čović.

Dodao je da se čini da su svi pripravni da se napravi još jedan iskorak prije sjednice Europskog vijeća.

“Hoće li to biti sastanak u Bruxellesu vidjet će se, to treba zakazati netko od njih, a kako bi napravili jednu mapu puta kada je u pitanju europski put BiH, u koji bi se stavila jedna dinamika svega što trebamo uraditi da imamo europsku perspektivu ponovno u svojoj političkoj agendi”, naglasio je.

Dodao je da su kazali da će učiniti sve da se stabiliziraju politički tijekovi u BiH s obzirom na to da je politička kampanja krenula.

“Što se tiče hrvatske strane, kazali smo da ćemo u tim daljim pregovaračkim aktivnostima oko definiranja mape puta morati otkloniti one nepoznanice koje se tiče implementacije izbornih rezultata, ali u osnovi na te razgovore će ići oni koji mogu za stolom donositi odluke, praviti zaključke, tako da olakšamo predsjedatelju Vijeća u njegovoj nakani da BiH ponovo dobije svoje mjesto kada je u pitanju kandidatski status”, rekao je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da Izborni zakon teško može biti dogovoren u ovih pet mjeseci do izbora, kada to nije učinjeno u posljednje dvije godine.

“Ali mi smo inzistirali na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio izvan snage i to će se svakako morati riješiti. Ne može se ići u izborni proces da ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate. Sastanci će biti usmjereni ka tome kako stabilizirati odnose u BiH i olakšati ovu političku situaciju”, pojasnio je Čović./HMS/

O SASTANKU S MICHELOM I ČOVIĆEM

IZETBEGOVIĆ: Rekao sam da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna i četiri politička naroda

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charles Michel kazao je da je bh. dužnosnicima ponuđena “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornog zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Na početku je je kazao da Europska unija i Michel vraćaju fokus na europski put Bosne i Hercegovine.

“Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu s 14. prioriteta i ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobivanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa”, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da su europski predstavnici napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Europskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

“Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Altheae i po pitanju europskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjeta Michela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena “mapa puta”.

“Prvo ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja suradnja, europski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem lipnja. Oni će nas pozvati, vjerojatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Bruxelles, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je rekao Michelu da moraju svi prisustvovati i da se ne ide na reducirani format.

“Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse, što je otvaralo mogućnost za spekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je netko drugi otišao u Bruxelles, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje trebaju svi prisustvovati”, kaže Izetbegović.

Kazao im je da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda, ali praktično četiri politička te da se jedan čitav blok građanskih stranaka ne može ignorirati.

“Niti u pregovorima niti o budućnosti BiH. Njima se ne smije dopustiti da izbjegavaju svoju obvezu. Zajedno s nama i međunarodnom zajednicom trebaju razgovarati o strateškim pitanjima”, smatra predsjednik SDA.

Na pitanje je li Michel postavljao neke uvijete Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio “vrlo mekan”.

“Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke osobno ispita neke stvari”, istakao je Izetbegović./HMS/