ČOVIĆ NA ZASJEDANJU HNS BiH: Pri završetku pregovori o izmjenama Izbornog zakona

0
158

-Pri završetku su pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH oko načina izbora članova Predsjedništva BiH, načina izbora i načina odlučivanja u federalnom domu naroda i Domu naroda Parlamenta BiH, te izbora Gradskog vijeća Mostara, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović podnoseći izvješće u svojstvu predsjednika HNS BiH na današnjem zasjedanju Hrvatskog Narodnog sabora BiH u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na današnjem zasjedanju HNS BiH, političkog predstavničkog tijela Hrvata u BiH verificirani su mandati općinskih vijećnika izabranih na proteklim lokalnim izborima, koji će postati zastupnici HNS BiH, umjesto onih koji na lokalnim iborima nisu dobili povjerenje birača. Također će biti restruktuirano Predsjedništvo BiH. U Predsjedništvo će biti izabrani predsjednici hrvatskih stranaka koje su postale “parlamentarne” na lokalnj razini, dok će lideri stranaka koje su izgubile taj status izgubiti i status članova Predsjedništva HNS BiH.

Hrvatski narodni sabor, razmatrao je i usvojio izvještaj predsjednika HNS BiH dr Dragana Čovića i inforamaciju predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH dr Bože Ljubića o aktivnostima ovog tijela u protekle dvije godine.

U izvještaju Hrvatskom Narodnom Saboru Čović je naglasio kako su Hrvati preživjeli kao politički narod upravo zahvaljujući tome što su se organizirali kroz HNS BiH. Pozvao je sve na jedinstvo i “zbijanje redova”, kako bi se u ovoj godini ostvarili prioriteti HNS-a BiH.

-A prioritet nad prioritetima je, kroz izmjene izbornog zakona, osigurati institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH, da nekom opet ne padne na pamet da nam 2018. bira člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda, a onda i izvršnu vlast bez predstavnika Hrvata, kazo je Čović.

Uz osiguranje institucionalne ravnopravnosti primarna zadaća je, naglasio je, europski put. -A to znači završti izradu Upitnika EU do kraja svibnja ove godine, kako bi do kraja godine BiH dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te aktivacija MAP-a, odnosno Akciskog plana za članstvo BiH u NATO, što će, zahtijevati i restruktuiranje Oružanih snaga BiH, kazao je predsjednik HNS BiH.

– Sve to moramo završiti u ovoj godini kako bi se onda posvetili ekonomsko-socijalnim i životnim pitanja ljudi u BiH, dodao je

U izjavi novinarima uoči zasjedanja HNS BiH, Čović je komentirao i zalaganje hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule za federalizama, kazavši kako je Picula samo jedan od onih koji zagovara federalizama kao put racionalnog organiziranja BiH i ostvarenja jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

– Ja mislim da se taj posao konačno treba završi da više ne budemo taoci ove loše organizacije BiH, jer je ovakav ustroj BiH prepreka bilo kakvom napretku Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

On se osvrnuo i na izjavu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je na press konferenciji u sarajevu s izvjestiteljem Europskog parlamenta Cristianom dan Predom kazao kako “federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao dalja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije što je za BiH potpuno neprihvatljivo, u suprotnosti s njenim europskim tendencijama”.

Zvizdić ne govori u ime BiH

Čović je kazao kako je Bosna i Hercegovina organizirana kao federacija, ali na jedan neracionalan način.

-Prošlo je više od 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma i vrijeme je da tu neracionalnu organizaciju zamjenimo racionalnom, ali opet na načelnima federalizma. Svatko naravno može govoriti u ime svoje BiH, no jasno je da sadržajno Zvizdić nije govorio u ime Bosne i Hercegovine. Bilo koji stav koji izlazi vani treba imati konsenzus onih strana koje su se dužne dogovoriti o takvom stavu, kazao je Čović komentirajući istup predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Podnoseći Izvještaj Hrvatskom Narodnom Saboru Čović je naglasio i potrebu zaštite karaktera i digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. – Osuđujemo svaki zločin koji je počinjen i svi koji su odgovorni za zločine moraju odgovarati, no apsolutno je neprihvatljiva karakterizacija domovinskog rata kao “udruženog zločinačkog poduhvata” koja se želi nametnuti, kazao je Čović.

Upozorio je i na opasnost od zloporabe agenata Predsjedništva BiH pri Haškom sudu za pokretanje novih procesa te nastojanja da se u ovoj i sljedećoj godini kroz presude Haškog suda i revizije tih presuda kako je rekao “redefiniraju odnosi sa susjedima”.

-Mi želimo izvanredne i sa našim zapadnim, ali i s našim istočnim susjedima. Sa zapadnim susjedima, Republikom Hrvatskom, koja je i članica EU i NATO želimo dalje graditi dobre odnose s toga što je to naša druga domovina, s kojom dijelimo 1000 kilometara zajedničke granice i koja nam pomaže ostvariti naše težnje, članstvo u europskim i euroatlanskim asocijacima- EU i NATO-u i jednakopravnost s druga dva naroda, kazao je Čović.

Ljubić: Hrvatska federalna jedinica trajna težnja Hrvata

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić kazao je kako je današnje zasjedanje prigoda za reafirmaciju HNS BiH kao nositelja neteritorijalne autonomije Hrvata u BiH.

-HNS BiH će to ostati sve dok je ovakav administrativno teritorijalni ustroj BiH na snazi, naglasio je Ljubić.

Odgovarajući na upit što je ostvareno iz Deklaracije usvojene na prošlom zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH prije dvije godine, Ljubić je kazao kako je usvojena kvalitetna platforma za izmjenu izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH, te izborena presuda Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji koja nalaže promijenu načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

– U predstojeće dvije godine cilj nam je promijena izborng zakona koja će omogućiti institucionalnu ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda, a to je neodvojivo od mogućnosti izbora legitimnih predstavnika Hrvata u institucije vlasti, kazao je Ljubić te zaključio:

-Ako BiH želi postati samoodrživa onda je nužan i njezin administrtivno- teritorijalni preustroj, koji bi uključivao federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. I to ostaje trajna težnja hrvatskog naroda u BiH.