ČOVIĆ: Planirali smo na Upitnik odgovoriti do kraja ožujka

0
280

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za Klix.ba kazoa je da je optimističan da će naša zemlja u zadanom roku odgovoriti na Upitnik Europske komisije, a to je šest mjeseci. Naglasio je i da će rad Parlamenta FBiH profunkcionirati, ali i da je predsjednica Hrvatske u svojim nedavnim izjavama imala najbolje namjere prema BiH.

Čović na početku razgovora za Klix ističe kako je oduševljen posjetom povjerenika za proširenje Europske unije Johannesa Hahna, koji je danas službeno predao Upitnik bh. vlastima.

“Drago mi je da smo konačno došli do te faze. Danas smo zaključili da ćemo i prije predviđenog roka odgovoriti na Upitnik, a to je kraj petog mjeseca, kako bi imali što manje dopunskih pitanja”, kazao je Čović. Dodaje da je Hahna informirao da je Master planom predviđeno da BiH na Upitnik odgovori čak do kraja ožujka 2017. godine.

“Ne trebaju nas zavaravati niti naizgled laka pitanja, jer se često u tim pitanjima kriju problemi. Ipak, sad je na nama da pokažemo da smo spremni izaći iz ambijenta koji nas prati još od lokalnih izbora”, ističe Čović.

Optimističan je i da će do kraja ove godine biti ispunjene sve obveze koje je preuzela Vlada FBiH, kako bi te obveze prošle i parlamentarnu proceduru.

“Ako ispunimo sve obveze do kraja godine ne vidim razlog da tako ne bude i na državnoj razini, a u Predsjedništvu BiH već radimo bez ikakvih zaostataka”, kazao je Čović.

Čović naglašava da je na današnjem sastanku sa Johannesom Hahnom dogovoreno da se početkom 2017. godine organiziraju međusobne posjete, kako bi se analizirao napredak i proces odgovaranja na Upitnik.

Ipak, da bi BiH do kraja 2017. godine stekla kandidatski status neophodno je uz blagovremeno ispunjavanje Upitnika, domaće vlasti implementiraju i presudu Suda u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci, ali i da riješe problem Statusa Grada Mostara, a sada i izbora u Stocu.

Lideri vladajućih stranaka u FBiH u proteklih mjesec dana održali su nekoliko sastanaka, gdje su pokušali pronaći rješenja za sva sporna pitanja. Jedno od tih pitanja je i sporni Zakon o igrama na sreću, koji jučer nije razmatran u hitnoj proceduri, kako je bilo planiralo, već je vraćen u formu nacrta.

Čović ističe da još uvijek postoji nepovjerenje za rješavanje određenih pitanja, ali smatra da će se i Zakon i igrama na sreću, onako kako je to predložila Vlada FBiH usvojiti na jednoj od narednih sjednica.

“Još jedno ili dva zasjedanja i završit ćemo i sa Zakonom o igrama na sreću. Naredno razdoblje u biti će pokazati jesu li naši razgovori imali smisla”, poručuje Čović.

Tijekom slijedećeg tjedna Čović će održati pojedinačne sastanke s Bakirom Izetbegovićem, Fahrudinom Radončićem, a brzo i s Miloradom Dodikom, Vukotom Govedaricom te Branislavom Borenovićem, kako bi se riješili svi nesporazumi kako na entitetskom tako i na državnoj razini.

Čović je prokomentirao i nedavnu izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o sigurnosnim prijetnjama iz BiH, kao i reakcije domaćih dužnosnika.

“Ja sam začuđen našim reakcijama na izjave predsjednice Hrvatske, jer se opet politički utrkujemo tko će nešto izjaviti. Siguran sam da je Kolinda Grabar-Kitarović prijatelj BiH, a ona je to i praktično pokazala. Na taj način treba promatrati i potencijalno pitanje koje je ona otvorila o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Napominje da je razumljiva briga hrvatske predsjednice za eventualne sigurnosne prijetnje, s obzirom na značaj odnosa naših zemalja i dužinu državne granice.

“Reakcija koja je iz BiH uslijedila neće nam pomoći da riješimo naše međusobne probleme. Mi se trebamo fokusirati na zajedničke projekte s Hrvatskom, na buduće zajedničke sjednice državnih vlada, otvaranje novih radnih mjesta i slično. Ja ću nastojati da te teme preovladavaju u našim odnosima. Iskušenja će biti, ali mi se prema svemu moramo odnositi kao pravi državnici”, zaključio je Čović. bpz.ba