ČOVIĆ: Postoji mnogo pravnih instrumenata da se zaštiti pozicija Hrvata u BiH

0
536

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović mišljenja je da postoji mnogo pravnih instrumenata kako bi se zaštitila pozicija Hrvata u BiH kada je u pitanju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

– Ideja je u parlamentarnu proceduru došla od pet bošnjačkih stranaka i to je pokušaj da se državni problem prebaci na nižu razinu vlasti, što je vrlo opasno, jer odudara od odluka Ustavnog suda BiH – izjavio je Čović.

Kazao je da su predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i potpredsjedavajući Drago Puzigaća na posljednoj sjednici 19. srpnja samo iskoristili prava iz Ustava Federacije BiH i poslovničku mogućnost da zaštite poziciju 17 predstavnika hrvatskog naroda u Domu naroda, “jer je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama destruktivan po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda”.

Govoreći o odnosu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Čović je kazao je da sa njim ima vrlo korektnu komunikaciju.

– Ali u mom rječniku nikada nećete pronaći da govorim o podjeli BiH, jer je to moja domovina – zaključio je Čović te poručio da će učiniti sve da BiH bude dio Europske unije