ČOVIĆ: Sada još dinamičnije trebamo krenuti ka NATO-u

0
575
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji danas predaje predsjedanje članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću, uvjeren je da će Bosna i Hercegovna još izraženijom dinamikom krenuti ka Europskoj uniji i NATO-u.

-Nakon razgovora koje sam imao u Bruxellesu uvjeren sam da nemamo razloga biti zabrinuti ako ćemo se dokraja predati zadatku. Ohrabrenje smo dobili od svih. Počeo sam osmomjesečni mandat u Bruxellesu, a danas ga i završavam u Bruxellesu, kazao bih na jedan izvrstan način za BiH i važno je da tako i nastavimo. Siguran  sam da će Izetbegović jednakom dinamikom, ako ne i još izraženije, krenuti ka NATO-u kako bismo dobili aktiviranje MAP-a. Kada je u pitanju euroatlantski put ne smije biti oporbe u BiH, bez obzira na različita mišljenja u vođenju politike – izjavio je Čović za Fenu iz Bruxellesa gdje ga danas, drugog dana boravka, očekuje sudjelovanje na konferenciji Europske pučke stranke.

Osvrćući se na svoje osmomjesečno predsjedanje državnim predsjedništvom Čović je posebno naglasio značaj velikog broja susreta s liderima iz regije i svijeta te sastanaka unutar BiH. Ističe da je zadovoljan ostvarenim, a tri ključna događaja koje posebno izdvaja za vrijeme svog predsjedanja su posjet Svetog Oca, potom odlazak u Ujedinjene narode i predaja zahtjeva za članstvo u EU.

-Niti jedna od oko 300 odluka u Predsjedništvu nije donijeta preglasavanjem, što je jedna posebna kvaliteta. To, kao i sva komunikacija koju smo imali s drugim liderima iz regije i svijeta, predstavnicima institucija,  građanima i medijima, obilježilo je ovih osam mjeseci i uvjeren sam da niti jedna kalorija utrošene energije, niti jedan pređeni kilometar, nisu potrošeni uzalud. To je recept i za dalje, samo treba još počajati dinamiku i rezultati će sigurno doći – ističe Čović.

Neminovno je, kaže, da će političari dio energije narednih mjeseci trošiti na lokalne izbore, obilazak terena i druge aktivnosti. Čović naglašava da će on i sve te susrete s predstavnicima na lokalnoj razini iskoristiti da bi ih motivirao da izvršavaju svoj dio obveza iz Master plana.

-To bi onda bila jedna pozitivna sinergija. Bit će vjerojatno i problema tamo gdje se sučeljavaju pozicija i opozicija, ali naš ključni zadatak je do kraja šestog mjeseca završiti glavninu stvari. Definirati i personalno popuniti sve one elemente sustava mehanizma koordinacije kako bi on mogao normalno funkcionirati. Također, riješiti i pitanje tradicionalne trgovine, usuglasiti sve elemente te izvršiti obveze prema NATO-u. Osmi i deveti mjesec će sigurno biti posvećeni izborima, tako da  mislim da preklapanje onoga što ćemo raditi na našem reformskom putu i predizborne kampanje neće biti previše izraženo. Sa svoje strane činim sve kako bismo imali stabilnu vlast i da se možemo baviti Reformskom agendom i euroatlantskim putom BiH. I dalje sam jako optimističan – kaže Čović.

Očekuje da bude postignut i politički dogovor o promjenama koje se izravno tiču Izbornog zakona BiH.

-Mi smo kao HNS uradili svoj prijedlog za Grad Mostar, kao i za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Predali smo to  Izetbegoviću kao naše viđenje kako pojedine stvari u Izbornom zakonu treba regulirati, da to bude što jednostavnije, uz što manje zahvata. Treba donijeti zakon o članovima Predsjedništva BiH kako bismo maksimalno pojednostavili proceduru, ali istodobno ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH i Suda u Strasbourgu u najvećoj mjeri. Jasno nam je da nam treba dvotrećinska potpora za te odluke i sve bi to trebalo dobro iskomunicirati sa svim strankama na razini parlamenta BiH. Ostale su neke stvari koje nismo usuglasili i ovih dana će biti završni sastanak sa SDA u Mostaru kako bismo definirali preostala pitanja, a tada slijedi parlamentarna procedura – zaključio je Čović u razgovoru za Fenu bpz.ba