ČOVIĆ U ISTOČNOM SARAJEVU: Izmjena Izbornog zakona ostaje pitanje svih pitanja

0
610

Izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine trebaju biti dio reformske agende kako više nikada ne bismo došli u situaciju da jedan narod drugome narodu bira predstavnike u Predsjedništvu BiH ili u domovima naroda, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, novinarima nakon sastanka stranačkih izaslanstava HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović ističe da je želja i HDZ-a i SNSD-a da se njihova suradnja nastavi dinamikom i intenzitetom još izraženije jer je u protekle dvije godine bio opći zastoj kada su u pitanju zajedničke institucije. On smatra da se zbog nepostojanja parlamentarne većine jednostavno  ništa nije moglo uraditi.

„Želim naglasiti, kada je u pitanju reformska agenda i europski put Bosne i Hercegovine, postigli smo apsolutno suglasje da je potrebno ići ka tome da što prije dobijemo kandidatski status za članstvom u Europskoj uniji“, istakao je Čović.

On se ponovno dotakao nužnosti izmjene izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

„Naš je stav da jedna od stvari koje trebaju biti u toj reformskoj agendi je pitanje Izbornog zakona kako više nikada ne bi došli u situaciju da jedan narod drugome narodu bira predstavnike u Predsjedništvu BiH odnosno u domovima naroda, ali naravno i druga pitanja koja treba riješiti kroz Izborni zakon, a koja do sada nismo uspjeli riješiti zbog nepostojanja adekvatnih parlamentarnih većina po ovome pitanju, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i  HNS-a BiH.

Na sastanku su  i jedna i druga strana prezentirale rezultate listopadskih izbora, a ti rezultati za HDZ BiH su, po Čovićevim riječima, izvrsni.  Istaknuo je da je rezultat HDZ-a jači i izraženiji od bilo kojih izbora u zadnjih 20 godina.

„Naravno, postoji manjkavost da uz sve to nemate člana Predsjedništva. To je realnost koju danas treba sagledati u funkciji političkih odnosa u Bosni i Hercegovini i potrebe da bošnjačka strana u Federaciji BiH izabere dva člana Predsjedništva BiH i to su pokazali kako misle raditi. Mislimo da je takva situacija apsolutno neustavna, nelegalna i nelegitimna i da nije ista kao prije 8 ili 12 godina“, istaknuo je Čović osvrćući se na situaciju da su 2 od 3 člana Predsjedništva BiH izabrana dominantno bošnjačkim glasovima.

Čović je naglasio da je nužno riješiti pitanja između dva naroda (srpskog i hrvatskog) što on i Dodik kao legitimni predstavnici svojih naroda svakako imaju kapacitet napraviti.

„Na pitanju Ustava određenih županija u pogledu konstitutivnosti naroda uradili smo određene stvari, ali zbog političkih pritisaka na bilo koga nismo željeli u taj dio ići pred izbore. Taj je posao danas više tehničke ili pravne prirode nego bilo koje druge“, naglašava Čović.

Na sastanku stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a u Istočnom Sarajevu naglašena je želja da se ojačaju međusobni odnosi i ambijent koji bi stvorio mnogo bolju ekonomsku i socijalnu sliku.

“S te strane HDZ ima jasna stajališta da se desetogodišnje partnerstvo sa SNSD-om nastavi. Partnerstvo bi se nastavilo i da su izborni rezultati bili lošiji, ali uz ovako dobre rezultate s obadvije strane to postaje jedna posebna obveza“, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

„Mislim da ćemo iskoristiti sve elemente koje imamo na raspolaganju da riješimo ključna pitanja kako bi u Bosni i Hercegovini odnos tri konstitutivna naroda bio na načelima Ustava BiH i one izvornosti aneksa IV. Daytonskog mirovnog sporazuma“, kazao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u Istočnom Sarajevu./HMS/