Da Pavelića rehabilitiramo Beograd bi prekinuo odnose sa Zagrebom!

0
603

Hoće li se za mišljenje pitati čelnici pravoslavne Crkve u Hrvatskoj pa da urbi e torbi vidimo što o rehabilitaciji Draže Mihailovića oni misle? Ne, i njih će hrvatski mediji poštedjeti delikatnog trenutka!

Imamo li nakon rehabilitacije Draže Mihailovića snage prekinuti diplomatske odnose sa Beogradom, povući veleposlanika, zahladiti odnose nakon takve uvrede četničkim žrtvama širom Hrvatske, pa onda i alarmirati svijet da je jedan zločinački pokret rehabilitiran? Zločinački pokret nakon čije ekstaze redovito budu likvidirane na tisuće Hrvata i Bošnjaka! Redovito! Ili ćemo i mi rehabilitirati Pavelića? Ništa se od toga neće dogoditi nego ćemo se praviti da ništa nismo čuli ni vidjeli! Vlada je reagirala osudivši načelno tu rehabilitaciju, ali iza tog priopćenja ne slijedi nikakav potez! Oni se samo ne slažu! Hoće li netko nešto konkretno pitati Milorada Pupovca pa da čujemo kako lupa šakom po stolu i distancira se od srbijanskog pravosuđa? Jer srpsko narodno vijeće jest osudilo tu rehabilitaciju, ali ne vidimo da će to bilo što promijeniti u njihovim odnosima sa Srbijom! Pupovac je izjavio „nemam razumijevanja za odluku Višeg suda“, ali to ne znači da neće i dalje tijesno surađivati sa državom koja je rehabilitirala četnike. On samo „nema razumijevanja“ za tu odluku! Kakva pažljiva formulacija!

Nećemo čitati intervjue na tu temu jer će naši mediji poštedjeti srpske lidere da govore u ovoj ”delikatnoj situaciji“! Hoće li se za mišljenje pitati čelnici pravoslavne Crkve u Hrvatskoj pa da urbi e torbi vidimo što o rehabilitaciji Draže Mihailovića oni misle? Ne, i njih će hrvatski mediji poštedjeti delikatnog trenutka! Uostalom, sada je rehabilitirano i pjevanje četničkih pjesama od čelnog čovjeka pravoslavne crkve u Hrvatskoj Porfirija u čemu možemo uživati na You Tubeu! Hoće li slova progovoriti naši dični antifašisti? Hoće li pera naoštriti zbog ovog oživljavanja fašizma legija ljevičara-antifašista u novinarskim redovima? Neće, osim sporadično, alibija radi! Ništa se naime neće dogoditi jer je za sve njih samo ustaštvo zločinačko i samo hrvatska država suspektna! Povijest se prokleto ponavlja pa nas ovih dana i Ivo Banac podsjeća da je London i u drugom svjetskom ratu realno priznavao samo četničku stranu! I opet će ih i u ovoj rehabilitaciji prvi podržati London! Sa kojim je Ivo Josipović sklopio strateško partnerstvo glede zajedničke politike u regiji! Naime, nedostatak prave i oštre političke reakcije iritira, jer samo politički idioti mogu rehabilitaciju Draže Mihailovića tretirati kao nevažni politički folklor za koji je dovoljno distancirati se od njega prigodnim priopćenjem. Rafinirana i redizajnirana četnička politika koju danas u Beogradu vode nekadašnji Šešeljevi šegrti nastavlja tamo gdje je Milošević stao, a ova rehabilitacija će im dati snažan vjetar u leđa. Rehabilitacijom Draže Mihailovića rehabilitiran je kompletan četnički pokret, amnestirani su de facto četnički zločini i politički je između redova izdana zapovijed da se krene dalje. Kakva Hrvatska dočekuje novo postrojavanje četnika na povijesnoj sceni? Razjedinjena, podijeljena do te razine da dolazak desnog centra na vlast oporba i slavni antifašisti zovu puzajućom fašizacijom! Tako da je Hrvatska zabavljena iracionalnom mržnjom ljevice protiv ustaša kojih realno nema, jedva i primijetila da se legaliziraju četnici kojih je puna Srbija! Jer, to su isti oni četnici koji su poklali Škabrnju ovog rata! To su isti oni četnici u čijim postrojbama se predsjednik Nikolić borio ovog rata po Slavoniji. Što bi još trebali napraviti da reagiramo kao prava država? Naime, za ovu legalizaciju četništva dio krivnje snosi i Hrvatska. Jer upravo je ona trebala biti ta koja je morala upozoravati svijet na svaku pojavu četništva, od dolaska Nikolića do pobjede Vučića! Šuteći o tome i odlazeći u Beograd u vrijeme dok je trajala tiha rehabilitacija ravnogorskog pokreta, Josipović-Milanovićeva vlast je davala svojevrsni alibi tim procesima. A trebalo je odmah skočiti na noge! Umjesto reakcije na realno četništvo oni su izmišljali ustaške zmije po Hrvatskoj, a rade to kako vidimo i danas.

Rehabilitiravši sad i krajnje službeno četništvo i Dražu Mihailovića Srbija će osnažena krenuti u nova osvajanja. Ne topovima i tenkovima jer to za sada nije moguće, ali zato na svaki drugi način. Posjet premjera Vučića Sarajevu i njegova izjava kako je odnos Srba i Bošnjaka temelj za stabilnost regije jasan je znak da oni drže da su pregazili Hrvate u BIH i da i jedni i drugi vide da u Zagrebu ne postoji nitko tko će im ozbiljno stati na put. A i koga da se boje? Milanovića? Leke? Josipovića?

Ta nova suradnja Srba i Bošnjaka već je pakleno osmišljena u sudskim postupcima koji se upravo pripremaju protiv hrvatskih generala u ovom ratu. Sarajevo ih optužuje zbog zločina, a Srbi sudovima predaju zahtjeve za materijalnu odštetu u razaranjima! Zagreb šuti i pravi se da ništa ne vidi! Vidjeti ćete kako će nakon legalizacije Draže izgledati incidenti po Slavoniji. Svi ti autobusi koji ljeti stižu iz Srbije doći će ovaj put sa „legaliziranim“ plakatima čiča Draže! Vidjet ćemo hoće li hrvatska policija uredovati onako pedantno kako su uredovali kad se radilo o čirilici u Vukovaru! Legalizacijom Draže Mihailovića Srbija je ubacila u višu brzinu, Vučić i Nikolić su četničkoj Srbiji namignuli da vidi da o njima vode računa, kupujući kućni mir za ustupke koje će u budućim pregovaranjima sa Unijom nužno morati davati. Ono što Hrvatska ne vidi jest činjenica da Srbija pomalo počinje preuzimati glavnu pozornost čak i u Njemačkoj jer se pokazala kao stamena, kao vješta i kao tvrdokorna. Igrajući na kartu Rusije pokazala je da ima rezervnu opciju i u riječ nameće se kao najsnažniji igrač u regiji. Za to vrijeme Hrvatska se ideološki iscrpljuje u patologiji svoje prošlosti gdje ljevica širom Hrvatske vidi ustaše kojih nema i uopće ne razumije da im za to vrijeme četnici prilaze iza leđa i ukopavaju se za odlučnu bitku. I dok Slavko Goldstein plaši naciju da u slučaju dolaska HDZ-a na vlast postoji mogućnost i otvaranja logora, Beograd rehabilitira Dražu Mihailovića! Dok se Srbija 80-tih spremala na rat, Račanova Hrvatska je razvijala jugoslavensku sintezu i tragala za hrvatskim nacionalizmom! Ponavljanje povijesti doista zna biti čista farsa! Tihomir Dujmović