Direktorica Ivana Bunoza otvorila manifestaciju ‘Jedan narcis – jedan život’

0
891

Udruga za maligna oboljenja dojke i drugih takvih oboljenja kod žena Novi Pogled iz Mostara već tradicionalno obilježava Dan narcisa, uz ostale aktivnosti koje provodi tijekom godine s ciljem pomoći oboljelim ženama i podizanje svijesti kod zdravih žena da vode brigu o svom zdravlju.
Tako je i danas ispred trgovačkoga centra Mepas Mall održana manifestacija Jedan narcis – jedan život pod pokroviteljstvom Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar, koja već godinama sponzorira održavanje toga dogaÄ‘aja.

Manifestaciju je otvorila Ivana Bunoza izvršna direktorica za Ekonomske poslove, te je pored ostaloga kazala: „Čast mi je i obveza kao predstavnici Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar, a prvenstveno kao ženi, da smo u prilici pomoći i podržati tradicionalnu manifestaciju Udruge žena liječenih od karcinoma dojke Novi pogled kojom zajedničkim snagama upoznajemo sve žene o važnosti prevencije kod malignih oboljenja i o svim vidovima pomoći oboljelima od raka dojke.

„Ženama koje se i suoče s dijagnozom raka dojke preporučujem povezivanje s Udrugama jer je svakoj ženi to potrebno, bez obzira na to koliko ona bila hrabra i sigurna da se može s tim nositi posebno ako smo svjesni kako od karcinoma mogu oboljeti osobe raznih životnih dobi“, riječi su direktorice Bunoze koja je na kraju pozvala sve institucije i pojedince da dadnu svoj doprinos kako bi svi skupa pomogli oboljelima od ove maligne bolesti.

Predsjednica mostarske Udruge Maja Memić zahvalila je Elektroprivredi HZHB na kontinuiranoj potpori i naglasila kako Udruga Novi pogled ne postoji samo zbog oboljelih žena nego i zbog zdravih žena. „Cilj je da naše sugrađanke pokrenemo i ukažemo im na veliki problem raka dojke, odnosno potrebu da trebaju voditi računa o sebi, biti osviještene, raditi jednom godišnje detaljne preglede, mamografske i ginekološke“, upozorila je predsjednica Udruge.

Inače, treba spomenuti kako Dan narcisa ima dugogodišnji i međunarodni značaj, službeno se počeo obilježavati 1961. godine u Montrealu u Kanadi, a pokrenula ga je volonterka iz Toronta koja je 1957. godine dobila 5000 narcisa od nepoznatoga donatora.

Narcisi su ponuđeni hotelima i restoranima za njihove goste, a iduće godine volonterke su ih počele same prodavati u humanitarne svrhe s ciljem liječenja oboljelih od karcinoma. Od tada pa sve do danas Dan narcisa obilježava se diljem svijeta. Cvijet narcis predstavlja simbol buđenja proljeća i daje nadu i vjeru u život svim oboljelim od karcinoma.

Kod nas u Bosni i Hercegovini nažalost nema točnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke, a neslužbena statistika pokazuje da od približno 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku sa životom. To je alarmantan broj koji angažiranjem svih mora biti promijenjen.

Kada su u pitanju aktivnosti Elektroprivrede HZHB na ovome području, važno je istaknuti da naše poduzeće ne podržava samo konkretne projekte kao što je ovaj današnji, nego i tijekom godine nastoji surađivati i podupirati rad humanitarnih i sličnih organizacija na prostoru svoga djelovanja. Tomu svjedoči i nedavna posjeta direktorice Ivane Bunoze s njezinim suradnicama Udruzi Novi pogled, kako bi se upoznali s pripremama za ovogodišnje obilježavanje i pružila potporu članicama Udruge