DOBRA VIJEST ZA POLJOPRIVREDNIKE

0
730

Uskoro bi u blizini Mostara trebala početi izgradnja Podravkine tvornice u kojoj bi se prerađivalo voće i povrće uzgojeno na ovom području.

Nova tvornica u BiH radila bi 365 dana u godini proizvodeći suhi koncentrat rajčice za Podravkin pogon u Koprivnici i finalne proizvode od paradajza te sve vrste džemova od jabuke, smokve, šljive, marelice itd.

Izvoz bi išao u sve zemlje regije, ali i europske zemlje i Rusiju.

Kako piše Večernji list u svom tiskanom izdanju, podaci o lokaciji tvornice i ostali detalji vezani za ovaj projekat u domeni su poslovne tajne, no neke informacije su uspjeli dobiti.

Dinamički plan je takav da je tvornicu moguće izgraditi i staviti u pogon do kraja travnja 2019. godine, tako da bi već u maju te godine počelo ukuhavanje i pakovanje voća i povrća. Početak radova trebao bi biti najkasnije u studenom ove godine. Ovih dana Podravkine stručne osobe završile su ispitivanje zemljišta u Hercegovini i potvrđeno je da i tlo i lokacija za tvornicu u potpunosti odgovaraju dostignutim standardima Podravke i namjeni projekta, ističu sugovornici Večernjeg lista.

Večernji list dalje piše da će proizvođačima ugovori biti osigurani u studenom ili prosincu te da će im tada biti poznate i otkupne cijene.

Podravka već raspolaže sa više od 470 hektara zemljišta za rajčicu, 1300 ha potencijalnih površina za razno voće i povrće i 2500 tona već proizvedenog voća koje se može odmah prerađivati.

Inače, probni nasadi industrijske rajčice već su podignuti na nekoliko lokacija u Hercegovini. Radi se o Ljutom Docu, Grahovu, Ravnom i Ljubuškom, a prvi izvještaji govore da je urod i više nego dobar.

Prema prognozama, uz projekat bi moglo biti vezano i do 10.000 ljudi u Hercegovini