DODIK: Komšić ima krizu legitimiteta; za razliku od njega, mene je izabrao narod kojega predstavljam

0
563

“Komšić ne bi smio suditi po sebi, kome Hrvati osporavaju da može da govori u njihovo ime. Za razliku od njega, mene je srpski narod u BiH sa oko 370.000 glasova upravo i ovlastio da govorim u njihovo ime. Ustav BiH ne poznaje građanskog člana Predsjedništva BiH iza koga se Komšić pokušava sakriti. Ja sam legalno i legitimno srpski član Predsjedništva i ja znam u čije ime govorim. Zna li on? “

DODIK: Komšić ima krizu legitimiteta; za razliku od njega, mene je izabrao narod kojega predstavljam

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Željko Komšić ima krizu legitimiteta, jer po treći put postaje hrvatski član Predsjedništva glasovima Bošnjaka i ta činjenica može da objasni njegove izjave koje daje od kako je izabran na tu funkciju.

Na pitanje Srne da prokomentira Komšićevu izjavu da je “Srbiji granica na Drini i da to poštuju da ne bi bilo kakvih problema”, Dodik je rekao da Republika Srpska poštuje Ustav i Daytonski sporazum i dobro zna gdje su granice, pa i granica na Drini, na koju Komšić upozorava Srbiju.

“Ta granica je tužna činjenica za sve Srbe, pa i mene. Zato volimo kazati da Drina za Srbe nije granica koja razdvaja, ona je samo jedna rijeka koja spaja naš narod, i to Komšić odlično zna, kao što zna da on protiv toga ne može ništa uraditi”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

On je naglasio da Komšić nema političku snagu, niti ustavne ovlasti da bi bilo kome slao poruke – ili ćete ovako ili će biti problema.

“Srbija je za Republiku Srpsku od prvorazredne važnosti, što je i sam Daytonski sporazum uvažio, tako da i tu Komšićevu izjavu stavljam u kontekst krize legitimiteta. On nije neko tko može držati lekcije ni u Republici Srpskoj a kamoli Srbiji, svjestan je vlastite nebitnosti, zato tako i govori”, konstatirao je Dodik.

Govoreći o Komšićevoj tvrdnji da o putu BiH u NATO savez “Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda, već samo u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi koji su glasali za njega”, predsjednik Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da odluka o ulasku BiH u NATO nikada nije donesena, što Komšić odlično zna, kao što zna da je Narodna skupština Republike Srpske izglasala Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja njega kao srpskog člana Predsjedništva obvezuje.

“Komšić ne bi smio suditi po sebi, kome Hrvati osporavaju da može da govori u njihovo ime. Za razliku od njega, mene je srpski narod u BiH sa oko 370.000 glasova upravo i ovlastio da govorim u njihovo ime. Ustav BiH ne poznaje građanskog člana Predsjedništva BiH iza koga se Komšić pokušava sakriti. Ja sam legalno i legitimno srpski član Predsjedništva i ja znam u čije ime govorim. Zna li on? E, to treba pitati njega. Samo da njegov odgovor bude u skladu sa Ustavom BiH”, poručio je Dodik./