Donald Trump i Crkva mete moćnih interesnih lobija

0
565

Još nije bio ni sjeo u Bijelu kuću, odmah nakon neželjenih rezultata predsjedničkih izbora krenula je žestoka postizborna kampanja protiv Donalda Trumpa. Organiziraju se prosvjedni skupovi, najveće novine objavljuju sinkronizirane optužujuće članke, istražitelji nastoje dokazati Trumpovu vezu s opskurnom Rusijom, progovorile su i dame oslobođene srama i s iznenada probuđenom savješću.

Josip Jović: Donald Trump i Crkva mete moćnih interesnih lobija

Jedna se gorko pokajala što se našla u krevetu u kojemu inače spavaMelania. Ali ništa sve to.Micahel Cohen, Trumpov odvjetnik i savjetnik, optužen je po osam točaka zbog poreznih utaja i bankarskih prijevara, za što je predviđena kazna do osamdeset godina zatvora. Ali na pomolu je nagodba. Federalni sud i tužiteljRobert Muellersve će mu to oprostiti samo ako prizna da je Trumpove priležnice plaćao za šutnju. (Koliko li su tek plaćene da bi progovorile?)

Na djelu je neviđeni pravosudni paradoks. Prebrisat će se kriminalna djela čovjeku koji će optužiti drugog čovjeka za nešto što uopće nije kazneno djelo, ili barem ni približno tako teško.

Na kraju svih tih akcija stoji zahtjev za opozivom, koji će se možda i dogoditi pobijede li demokrati na sljedećim izborima za Kongres. Dolazeći na čelo najmoćnije države svijeta, Trump je najavio zaokret američke politike u pravcu jačanja suverenosti nacionalnih država, protivljenja izvozu demokracije i nametanju režima drugim državama, zaustavljanja nekontrolirane imigracije, zatopljavanja odnosa s Rusijom, zaštite domaće proizvodnje, reafirmacije kršćanskih vrijednosti…

Iako nije u svim tim proklamacijama ostao dosljedan baš zbog silnih pritisaka i iako ni sam nije neki moralni uzor, Trump se ozbiljno zamjerio moćnim interesnim lobijima i ideolozima tzv. novog svjetskog poretka koji zagovaraju i provode politiku “otvorenog društva”, rušenja nepoćudnih vlada, trajnog, često fingiranog sukoba s Rusima i moralnog relativizma.

Nešto slično i s približno sličnim motivima događa se i Katoličkoj crkvi. Već godinama se iz naftalina izvlače stari skandali širom svijeta vezani uz seksualno zlostavljanje djece od strane pojedinih svećenika.

Od pojedinačnih slučajeva stvara se atmosfera općeg rasula, a problem je postavljen tako kao da je baš Crkva ekskluzivni okvir nasilja nad djecom. Već se epidemiološki govori o tisućama i milijunima žrtava. Zanimljiva je najnovija vijest o časnim sestrama koje su zlostavljale svoje učenice. Zlostavljačice sada imaju devedeset, a učenice sedamdeset pet godina i, naravno, u vijesti nema imena ni jednih ni drugih.

Zna se kako su se nemili događaji odvijali u Škotskoj, ali ne i u kojemu gradu. Ovih je dana za posjeta Pape Irskoj slavodobitno, u nas i drugdje, objavljeno kako se u ovoj donedavno najkatoličkijoj zemlji smanjuje broj katolika, kako je sve manje povjerenje u Crkvu, te kako su legalizirani pobačaj i homoseksualni brakovi. Kakav napredak i kakav uspjeh kampanje!?

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija