Dr. Dragan Čović na predizbornom skupu u Sarajevu: „Ovo je i naš grad, BiH je i naša domovina“

0
520

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održan je predizborni skup, na kojemu su predstavljeni program i kandidati HDZ-a i HNS-a BiH za predstojeće Opće izbore.

Skupu su nazočili najviši hrvatski dužnosnici u vlasti na čelu s predsjednikom stranke i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem.

-Lijepo je vidjeti sve vas nazočne, koji iz glavnog grada Bosne i Hercegovine želite poslati jasnu poruku da smo dali sve za naše Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu, kako bismo mogli govoriti danas da smo jednakopravan i konstitutivan narod i narod koji danas ima svoja iskušenja, kako politička, tako i svaka druga koja prate one najmalobronije u ambijentu kakav danas ima BiH, kazao je dr. Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a.

-Ovo naše zajedništvo vas ohrabruje da nikad niste sami, i da je stožerna stranka uvijek uz vas. Iako nas nema u strukturama općinkse gradske županijske vlasti, tu smo da kažemo da nas može biti na svakom drugu stupnju organiziranja. Možemo izboriti svoju legitimnost predstavljanja. Pokazali smo da nas ima, poručio je dr. Čović.

-Prije 28 godina ovdje je pokrenut prvi Sabor HDZ-a i time smo poručili svima da želimo skrbiti opstojnost hrvatskog naroda upravo ovdje, u srcu, u Sarajevu. Mnogi nisu danas s nama, ali su duhom i dalje tu jer tragovi njihove odlučnosti, političke hrabrosti i mudrosti da naprave jednu veliku obitelj koja može skrbiti opstojnosti nas kao najmalobrojnijeg naroda u BiH.

-Zbog toga HDZ ima posebnu odgovornost prema hrvatskom narodu u ovom dijelu BiH. Ovo je naša domovina i želimo da se svaki naš žitelj Hrvat osjeća kao svoj na svome, naglasio je predsjednik Čović.

Program koji smo usvojili daje nam za pravo da možemo kazati da ono što jeste naša kultura, baština, civilizacijske norme koje baštinimo i u RH, i u BiH da do kraja koristimo i ovu našu komunikaciju bez vrijeđanja bilo koga , ne iskorištavajući ove skupove gdje možemo imati motiv da iskazujemo svoja nezadovoljstva. Svjesni smo da nam nikakva galama, neorganiziranost i vrijeđanje bilo koga neće donijeti korist. Porukama koje šaljemo sasvim jasno upućujemo da hrvatskom narodu pripada njihova domovina, takvim razmišljanjem će najbolje pomoći ovoj zemlji. Nije to hrvatsko pitanje. To je pitanje Bosne i Hercegovine i njene opstojnosti jer jedino tri konstitutivna naroda, do kraja jednakopravna mogu očuvati europsku BiH. Dok smo jedni uz druge, dovoljno ćemo glasno motivirati sve druge koji s nama dijele prelijepu Bosnu i Hercegovinu, kazao je dr. Čović

-Zajedništvo gradimo sa svima, pa i sa našom Republikom Hrvatskom, ono ima jednu posebnu snagu, to je garancija da ne vodimo sulude politike kako bi ih netko želio predstaviti.

-Drago mi je da vodstvo RH snažno stoje uz nas i politku koju predvodimo, jer to je politika dobra, politika budućnosti, politika okrenuta čovjeku, a onda i politika i za jednakopravni Hrvatski narod u Bosni i Hercegovinibez bilo kakvih podjela, između Posavine, Središnje Bosne ili Hercegovine, poručio je dr. Čović.

-Ključ onoga što trebamo napraviti je legitimno predstavljanje, tu je odgovor na sva naša pitanja, to je ključni instrument opstojnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine, poručio je predsjednik Čović, te naglasio kako je legitimno predstavljanje najvitalniji instrument kojeg želimo jasno iskomunicirati s prijateljima Bošnjacima i Srbima.

Ovo je naša zemlja, ovdje živi naš narod, mi volimo svoju domovinu i svoj narod, ali volimo iznad svega svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, zaključio je dr. Čović

Marinko Čavara, predsjednik Federacije i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije je kazao da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH najveći zagovaratelji opstanka BiH i njenog europskog  puta.

-Oni se danas bore za vladavinu zakona, poziciju hrvatskog naroda, poštivanje ustava, bore se za svoj opstanak u svojoj zemlji. Hrvati su uvijek bili dio BiH. Mi smo stvarali povijest ove zemlje i dali ogroman doprinos u njenom razvoju.

-Utkali ste živote u obranu ovog prostora, mi smo dio Sarajeva i Bosne i Hercegovine i nedamo je nikome da je svojata, ovo je i naše Sarajevo, poručio je Čavara te nastavio kako se treba boriti se za svoj dom i svoju domovinu, punim srcem, za svakog člana i pojednica koji hoće ostvariti svoju sreću ovdje.

-7 listopada ne glasate za kandidate, glasate za budućnost BiH, tako ćemo uvesti Bosnu i Hercegovinu u EU i NATO, poručio je Čavara.

Tatjana Lučić, nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, naglasila je kako je iskustvo parlamenarnog života važno.

-Dragi birači morate vjerovati da Hrvati u Sarajevu moraju imati predstavnike u županiji isto tako i u Parlamentu i Predsjedništvu, matematika kao i izborni zakon je takav kakav je, zato da svima pokažemo kako smo organizirani, moramo svi izaći na izbore i pokazati zajedništvo, da vide kako nas ima i u Sarajevu, poručila je Lučić.

-Ovo je naša borba, i moramo osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svom razinama, od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sve do nižih administrativnih razina, poručila je Lučić.

Dražen Trlin, nositelj liste za Skupštinu Sarajevske županije je naglasio kako je HDZ BiH u Sarajevu osnažen i spreman za predstojeće izbore. „Nećemo dopustiti da osobe koje su se do sada predstavljale kao zaštitnici hrvatskih nacionalnih interesa u Sarajevu, čiji je rad rezultirao gorim položajem Hrvata u gradu, budu podržane na ovim izborima“, naglasio je Trlin.

Povjerenje Hrvata u Sarajevu, stvara nam obavezu da se borimo za jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim administrativnim razinama. Moramo se izboriti i za spomenik poginulim braniteljima, moramo ga izgraditi, ne uz protivljenje, nego uz dogovor, poručio je Trlin.

„U Sarajevu nas je uvijek bilo i bit će, stoga pokažimo zajedništvo, u suživotu i ravnopravnosti s druga dva naroda želimo jasnu perspektivu i budućnost za našu djecu ovdje“, poručio je Trlin, te pozvao sve da podrže kandidate HDZ-a i HNS-a BiH na predstojećim izborima.

Predstavnici HDZ-a i HNS-a BiH okončali su predizborni skup u glavnom gradu BiH ugodnim druženjem s biračima i simpatizerima, uz jasne poruke ravnopravnosti, zaštite hrvatskog naroda u svim dijelovima BiH i vjere u zajednički život tri konstitutivna naroda i njihovu europsku budućnost.