Duvnjaci pozvali sve Hrvatice i Hrvate na Zajedništvo

0
624

Upućujem veliku zahvalu utemeljiteljima HDZ-a koji su imali viziju što treba uraditi prije 28 godina, kako u Duvnu, tako i diljem Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, da bi hrvatski narod ostao politički narod, da bi donosio odluke o svojoj budućnosti, da bi znao izgraditi pravu viziju koja može, osim onog što se uradilo u Republici Hrvatskoj, uraditi i u našoj zemlji, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a i HNS-a dr. Dragan Čović večeras na predizbornom skupu i obljetnici stranke u Tomislavgradu.

-Obljetnica je prigoda da čujete što smo dobro uradili u ovim godinama, da čujete o svim usponima i padovima na tom putu, od ratnih iskušenja, preko uspostavljanja platformi i alijansi, razjedinjavanja hrvatskog naroda, do borbe za našu jednakopravnost. I danas smo mi stožerna stranka hrvatskog naroda, koja u toj borbi neće posustati, koja je kroz veliki projekt HNS-a poslala poruku svima da smo tu i da ćemo ostati tu. Danas šaljemo poruku našim prijateljima Bošnjacima, Srbima i međunarodnim institucijama da smo se uspjeli izboriti s iskušenjima i da hrabro predvodimo hrvatski narod, poručio je predsjednik Čović.

-Još je malo ostalo do Općih izbora, koje smo s razlogom nazvali povijesnima, jer se danas više nego ikada pravi pritisak kako ovaj čitav prostor preseliti u predvorje Europske unije, iako nismo riješili osnovne stvari.

Vidili ste koliko je stvari pokrenuto u zadnje četiri godine, i vjerujte to je samo početak. Danas nijedna općina gdje su Hrvati većina i gdje imamo svoje predstavnike HDZ-a i HNS-a nema proračunski deficit. Nijedna. Nijedna županija u kojoj smo mi većina nema programski deficit. I to nije zasluga lokalne samouprave jer je ona tu nemoćna, to je zasluga naših ljudi koji se nalaze na entitetskoj i državnoj razini vlasti, da smo osigurali dovoljno sredstava ali uvjeravam vas još ni izbliza onoliko koliko smo stvarno trebali dobiti, elaborirao je dr. Čović.http://www.hdzbih.org/sites/default/files/Galerije/DSC_6964%20%28Kopiraj%29.JPG

-Sad smo napravili jedan kontinuitet trebalo bi ga nastaviti i dalje. Nastaviti na način da projekte koje ovdje pravite, vaše je da pravite viziju, ovdje u Tomislavgradu, a naše je da vam s viših razina vlasti omogućimo zajedno kroz sve projekte EU koje možete osigurati, pa i ovaj projekt okoliš i sve drugo što osmišljate, treba biti zajednički projekat hrvatskog naroda u BiH. To je nešto što nudimo vama, i kad nudimo zajedništvo, to je to zajedništvo. Zajedništvo svih nas ovdje da zbijemo ono što su rascjepali na različite načine zbog različitih pogleda na naše vođenje politike i u BiH i u okruženju, na isti način što smo se razdjelili, na isti način zajedništvo s RH.

To je snaga zajednoštva koje mi nudimo. Tu snagu zajedništva prenosimo na sve ostale koji žele s nama BiH voditi ka EU. Nitko je neće odvesti ni koraka ka Bruxellesu ako to neće uraditi predstavnici hrvatskog naroda. Samo uravnoteženo, zajedno, to će biti ta jedna velika sinergija, poručio je dr. Čović na skupu u Tomislavgradu.

– U ovaj izborni ciklus smo ušli predstavljajući ono što smo do sada napravili, ali i jasno prikazujući što su naši ciljevi u idućem razdoblju, kazala je Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH i nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH.

-Posebno bih se osvrnula na pravnu i političku stabilnost i sigurnost na državnoj razini, a ona podrazumijeva promjenu Ustava i Izbornog zakona. Naš program nudi uređenje Bosne i Hercegovine kao državne zajednice jednakopravnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, kao i drugih građana koji ovdje žive. Težeći tom cilju, prvi korak je napravljen donošenjem odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju, što znači da legitimitet političkog predstavljanja proizilazi iz naroda i pripada narodu, naglasila je Krišto.

-Naš krajnji cilj je implementirati tu odluku, tako što će hrvatski narod birati svoje političke predstavnike na svim administrativno-političkim razinama. Samo na takav način možemo realizirati naš program na razini županija, ali i države BiH. Želimo preuzeti odgovornost, a vi trebate izaći na izbore i dati nam legitimitet. Vjerujem u vas i snagu našeg zajedništva, koja je uvijek odvažna i spremna prihvatiti borbu za svoj hrvatski narod, prihvativši tako i odgovornost biti nositeljicom liste za Parlamentarnu Skupštinu BIH u izbornoj jedinici za Hercegbosansku i Unsko-sansku županiju istaknula je nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH Borjana Krišto.

-Posebno smo ponosni na stabilizaciju stanja u obrazovanju koje je temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH kao i formiranje među županijskog zavoda za školstvo, čime smo udarili temelje da svako hrvatsko dijete od Save do Neuma izučava jedinstveni nastavni plan i program na hrvatskom jeziku. Svima onima koji su nam nakon ovog projekta optuživali za stvaranje neke nove Herceg Bosne stoga  poručujem  ovdje iz Tomislavgrada i Hercegbosanske županije da ideja Herceg Bosne živi u svakom našom čovjeku i mi se nikad  nećemo prestati boriti za tu ideju. Naše interese danas političkim sredstvima  moramo braniti u Sarajevu stoga je važno da se čuje naš glas” poručio jePetar Galić, nositelj liste za Parlament Federacije BiH te aktualni ministar obrazovanja ove Županije.

Ivan Jozić, nositelj liste za županijsku Skupštinu HBŽ-a kazao je kako su imena na ovoj listi jamac kako se iskustvo i mladost mogu nadopuniti za velike ideje, što se pokazalo i kroz rad aktualne Vlade. Stoga je Jozić u svom govoru na skupu u Tomislavgradu kao predsjednik Vlade predstavio najvažnije realizirane mjere, programe i aktivnosti, čija bit počiva na sedam točaka HDZ-a.

Od poduzetničkih kredita, rješavanja gorućih probleme poput nedostatka stručne radne snage  u suradnji sa gospodarstvenicima ovoga kraja, usvajanjem zakonskih rješenja tamo gdje je poslovni rast usporen ili otežan, isplate porodiljnih naknada, naknada civilnim žrtvama rata, podržanim aktivnostima namijenjenih najosjetljivijim skupina društva ka i demografskim mjerama zaštite obitelji, poticaja poljoprivredi, kolektivnim ugovorima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja do velikih investicijskih projekata poput vjetroelektrane, početka gradnje hidroelektrane, ulaganja u cestovnu infrastrukturu i još mnogo toga.

“S ponosnom ćemo sagledati sve urađeno ali i povjerenje koje ćete nam ukazati iskoristiti za nove ideje u budućnosti” zaključio je Jozić.

Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad u nadahnutom je govoru kazao kako je hrvatski narod uvijek živio u trenucima odluke no da ne smijemo zaboravljati što nam je zadaća i  uloga u životu i povijesti vlastitog naroda. Narod očekuje da osjetimo njegovo bilo i da sustavno radimo ono za ono za što smo izabrani. Za isprike i izgovore ne smijemo imati razumijevanja jer nemamo vremena za njih. Nego skupiti hrabrosti i stati ako treba i pred smrt ali ne napustiti ideju. Naš smjer mora biti stvaranje političko –  pravnih i drugih okvira za samostalno odlučivanje i slobodan život hrvatskog naroda a to nam nitko neće darovati nego se izboriti moramo sami stvaranjem zajedništva i savezništva ako nam je u interesu ali pazeći da ne budemo nikome privjesak. Upravo zahvaljujući zajedništvu uspjeli smo u ovoj općini pobijediti uzastopno u pet izbornih ciklusa ali i kontinuirano raditi na novim projektima i investicijama.

-Mi u Tomislavgradu smo spremni za novu fazu borbe za slobodu i nitko nas neće omalodušiti jer smo radili sustavno i godinama se pripremali za ove stvarne trenutke u kojima se ne smije popustiti. Mi Duvnjaci pozivamo sve Hrvate i Hrvatice na zajedništvo” poručio je načelnik Vukadin.

Skupu su obratio domaćin, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipan Šarac koji se posebno osvrnuo i na 28. godina djelovanja HDZ-a BiH na duvanjskom prostoru, djeleći ljudsku sudbinu. Šarac se osvrnuo i na teška vremena koja su dolazila ali i prolazila, doba alijanse i platforme: „U svim tim teškim trenucima HDZ je bio jezgra zajedništva koji je okupljao sve oko sebe i pobjednička smo stranka već 10 godina, zahvaljujući spoju iskustva i mladosti, što ćemo pokazati i na ovim izborima“, poručio je Šarac.

Izaslanstvo je prije predizborng skupa obišlo radove na prije obišli  radova na Trgu Gange i hajdučke družine.