Ekipa kočerinskih entuzijasta probija pješačku stazu od Ivankovića Doca do groba biskupa fra Nikole Ugrinovića

0
85

Prema narodnoj predaji koja datira još od 1604. godine, duvanjskog biskupa fra Nikolu Ugrinovića i njegove pratitelje franjevce ubili su Turci u Stupima kraj Posuškog Graca. Od tada se u Stupima nalazi i grob u kojem su sahranjeni ovi hercegovački mučenici tog vremena. Grob godinama privlači brojne hodočasnike vjernike koji baš tu dolaze sa svojim zavjetima i molitvama. Također po narodnim predajama tu su mnogi doživjeli Božje milosrđe po zagovoru ovog mučenika. Ovo mjesto je nažalost danas poznato samo onim najbližima, odnosno vjernicima koji dolaze s rubnih područja Posušja, Gruda i Širokog Brijega.

Tako se u Širokom Brijegu odnosno u MZ Kočerin pojavila jedna grupa entuzijasta koja je odlučila napraviti stazu, šetnicu do ovog mjesta i tako potaknuti mještane ovog kraja da posjete biskupov grob. U kraćem razgovoru sa Tomislavom Ivankovićem saznajemo kako teku radovi na stazi te što su ciljevi ove grupe građana koja se odvažila na ovaj hvale vrijedan posao.

-Moja ljubav prema prirodi je nastala još davnih godina kad sam boravio u Švicarskoj te imao priliku planinariti švicarskim Alpama, točnije na planini Rigi koja me eto oduševila svojim pješačkim stazama. Kasnije sam odlučio potaknuti akciju u svojem rodnom mjestu i pokušati napraviti jednu pješaku stazu koja bi bila idealna za sve ljubitelje prirode ali koja bi imala i svoju kulturološku crtu a to je povezivanje sa povijesnim mjestom kao što je grob biskupa Ugrinovića.

Zanimljivo je spomenuti da je grob na nadmorskoj visini od preko 700 metara a od Ivankovića Doca do groba i nazad ima 17 kilometara što je pristojna staza za rekreativce ali i hodočasnike- kazuje nam Tomislav.

Ovih dana teku radovi a uz Tomislava još su tu i Ljubo Ivanković (Čiovo – Trogir), Ivan Mikulić Karmelić, Ivan Martinović – Abramović, Luka Kolobarić Antin i Marko Martinović Rico. Saznajemo da vrijedna kočerinska ekipa planira pokrenuti ili osnovati Udrugu za zaštitu groba biskupa fra Nikole Ugrinovića, kulturnih dobara i znamenitosti.

Svakako vrijedna akcija vrijednih ljudi koji brinu o itekako važnim i vrijednim znamenitostima ovog kraja. Grob biskupa fra Nikole Ugrinovića to doista i jeste.

www.abcportal.info

Facebook komentari