EU I SAD ZABRINUTI: Stranci Izborni zakon uzimaju u svoje ruke!?

0
277

EU i SAD zabrinute su zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, što bi se, prema njihovom mišljenju, moglo odraziti na implementaciju izbornih rezultata nakon listopada sljedeće godine.

Delegacija EU i američko Veleposlanstvo u BiH najavili su za ovaj tjedan sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka o Izbornom zakonu u BiH, saznaje Dnevni avaz. Do sastanka, koji bi trebalo biti održan s predstavnicima stranaka na razini stručnjaka, moglo bi doći već u srijedu, 22. studenog.

Prema istom izvoru, EU i SAD zabrinute su zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, što bi se, prema njihovom mišljenju, moglo odraziti na implementaciju izbornih rezultata nakon listopada sljedeće godine.

SDA je prošlog tjedna u parlamentarnu proceduru uputila svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, mada je prethodno najavljivala da će to uraditi nakon što svoj parlamentarni put okonča prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH.

SDA, tvrdi izvor Avaza, na ovaj način želi da zauzme što bolje startne pozicije uoči pregovora koje pokreće međunarodna zajednica. HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona po hitnoj proceduri pred zastupnicima Zastupničkog doma trebao bi se naći na sjednici zakazanoj za 29. studenog./HMS