Evo koliko će koja stranka imati zastupnika u skupštinama 6 županija u FBiH

0
625

Na temelju do sada objavljenih rezultata SIP-a za Skupštine županija Hrvatski Medijski Servis donosi popis stranaka koje su parlamentarne u ZHŽ-u HNŽ-u, HBŽ-u,HBŽ-u i Posavskoj županiji i Zeničko-dobojskoj županiji

Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županija činit će 7 stranaka. U HNŽ-u koalicija okupljena oko HDZ-a BiH imat će 13 zastupnika, a SDA sedam. SDP-u i koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 trebalo bi pripasti po tri, SBB-u dva, a DF-u i Hrvatskoj republikanskoj stranci po jedan mandat.

Skupština Zapadnohercegovačke županije  brojat će pet stranaka, a za parlamentarnu većinu treba 12 zastupnika. Sama koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 16 zastupnika, što je više od polovine. Istovremeno koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će tri, Hrvatska republikanska stranka dva, a koalicija HSP dr. Ante Starčević-HDU i HSP BiH po jednog zastupnika.

Veliki broj stranaka, devet bit će  u Skupštini Herceg-Bosanske županije, gdje je za parlamentarnu većinu potrebno 13 mandata.Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima osam mandata, Srpska lista četiri, a po tri Hrvatska nezavisna lista i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990. SDA bi trebala pripasti dva mandata kao i SNS-u, a po jedan NSRB-u, Hrvatskoj republikanskoj stranci i Županijskoj nezavisnoj listi.

Skupština Posavske županije  sastojat će se od osam stranaka, a za parlamentarnu većinu potrebno je 11 mandata.Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 11 zastupnika. Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 ima tri zastupnika, SDA dva, a po jednog Posavska stranka, SDP, SBB, PDA i DF.

Skupština Županije Središnja Bosna  sastojat će se od sedam stranaka, a za većinu treba 20 mandata, odnosno dvotrećinska većina jer se radi o županijiu s posebnim statusom. Najbrojnija je SDA sa 10 mandata, dok koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima devet mandata. SDP će imati pet mandata, SBB dva kao i DF, dok po jedno mjesto pripada koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 i Nezavisnom bloku.

U Skupštini Zeničko-dobojske županije  bit će zastupljeno devet stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 18 zastupnika. SDA će u skupštini imati deset, a SDP sedam zastupnika. Nezavisni blok će imati četiri, a po tri zastupnika SBB, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, te DF, dok će po dva mandata pripasti a-SDA i SBiH, te jedan Našoj stranc