Federalni premijer Nikšić i zamjenici Kraljević i Mijatović posjetili Posušje

0
212

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, i zamjenici premijera, federalni ministar financija Toni Kraljević te federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović boravili su danas u radnom posjetu općini Posušje gdje su se susreli s načelnikom Antom Begićem i njegovim suradnicima. Ovo je, koliko je poznato, prvi put da jedan federalni premijer posjećuje neku općinu u Zapadnoj Hercegovini.

Tom prigodom, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, bilo je riječi o funkcioniranju lokalne uprave, uz poseban naglasak na realizirane projekte iz područja prometne infrastrukture, vodoopskrbe i odvodnje, školstva, sporta, kulture.

 

Razgovaralo se i o izazovima s kojima se Općina susreće, a koji dodatno opterećuju, odnosno otežavaju planiranje i izvedbu kapitalnih projekata. Ovom prigodom dana je snažna podrška aktivnostima vezanim uz daljnji razvoj općine Posušje, uz mišljenje kako je na tom putu potreban i angažman svih razina vlasti.

Premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo današnjim posjetom Posušju, uz posebnu pohvalu vodstvu Općine za koje je rekao kako znaju što hoće i kako to realizirati.

Kazao je kako komunalna infrastruktura, odnosno nepostojanja kanalizacijske mreže, problem koji obuhvaća šire područje. Najavio je zajednički nastup u procesu rješavanja, uz ocjenu kako je to idealan projekt koji bi se mogao financirati iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Govoreći o financijskim obvezama koje koče razvojne projekte, Nikšić je rekao kako Posušje nije jedina općina s ovim izazovom te da će se ova problematika pokušati riješiti pripremom jednog posebnog zakona na federalnoj razini, kako bi se olakšali povrati kreditnih sredstava.

Današnji posjet je bio i prilika za razgovor o lokalnom gospodarstvu, a izaslanstvo federalne vlade je posuško gospodarstvo ocijenilo dobrim i kvalitetnim te su predstavili projekte Federalne vlade kojima se izravno potpomagao njegov razvoj u FBiH, pa i u općini Posušje.

Po riječima premijera Nikšića, Posušje je, uzimajući u obzir broj stanovnika, prvo po sredstvima uplaćenim po fiskalnim računima u FBiH, što, kako je rekao, govori o ozbiljnosti pristupa lokalne administracije.

Načelnik Begić u izjavi medijima je kazao kako se jedna od tema sastanka odnosila na zaduženja za koja će se u idućem razdoblju zajedno s Federalnom vladom iznaći rješenja, a kojima bi se kasnije olakšala realizacija za Posušje bitnih projekata. Ocijenio je kako je projekt izgradnje kanalizacijske mreže jedan od bitnijih projekata za Posušje.

Izaslanstvo Federalne vlade posjet Posušju zaključilo je obilaskom Tehnološkog parka Posušje i Tvornice armaturnih mreža Femis, priopćila je Općina Posušje./HMS/