Fra Gabrijelu Mioču nagrada Hrvatskog društva katoličkih novinara

0
285

U povodu 51. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodjeljuje nagrade i priznanja temeljem javnog poziva te pristiglih prijedloga. Nagrade i priznanja bit će uručeni na svečanosti, u četvrtak, 1. lipnja, u 17 sati u „Plavoj dvorani” Nadbiskupskoga duhovnog stola, na Kaptolu, u Zagrebu.

Pozdravnu riječi imat će predsjednice HDKN-a dr. Suzane Peran, a osvrt na poruku pape Franje za „51. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija“ imat će mr. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Nagrada za životno djelo bit će uručena fra Gabrijelu Mioču za dugogodišnji kvalitetni novinarski, urednički i izdavački rad u širenju Radosne vijesti putem medija. Odlučeno je da se dodijele i dvije godišnje nagrade, i to Augustinu Bašiću, novinaru HTV-a za novinarsko i uredničko djelovanje, širenje duha zajedništva i dijaloga među religijama, te Kseniji Abramović za projekt Obiteljske televizije Laudato TV.

Na prigodnoj svečanosti bit će uručena i priznanja katoličkim glasilima i emisijama. Priznaje za 70 godina emitiranja dobiva Hrvatski programu Radio Vatikana. Za 50 godina izlaženja priznanje će se dodijeliti vjesniku svetišta Majke Božje Trsatske „Marijin Trsat” i župnom listu Župe sv. Mihovila-Zagreb „Duh Zajedništva”. Za 45 godina izlaženja dobit će priznanje Misijski list „Radosna vijest”, a za 25 godina emitiranja priznanje će se dodijeliti Emisiji HTV-a „Mir i dobro”, kao i za 25 godina emitiranja i vrsnog praćenje tema iz vjerskoga života Emisiji HTV-a „Dobro jutro, Hrvatska”.

Za 20 godina izlaženja priznanje će se dodijeliti listu za vjerski, kulturni i društveni život „Kvarnerski vez” i glasilu župe Uznesenja Marijina-Kuna „Zvona Delorite”. Radio postajama „Radio Marija”, „Hrvatski katolički radio” i „Radio MIR Međugorje” bit će dodijeljena priznanja za 20 godina emitiranja. „Katolički tjednik” dobitnik je priznanja za 15 godina, glasilo Požeške biskupije „Zajedništvo” za 10 godina izlaženja.

Ove godine će po drugi puta biti dodijeljena i posebna nagrada za mlade novinare, a nagradu će dobiti za svoj rad „Sveti vratar” Kristina Kasumović

Prateći širenje Radosne vijesti putem novih komunikacija, HDKN prvi put dodijelit će nagradu za mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem. Nagrada se dodjeljuje Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu za mrežnu stranicu www.sjemeniste.hr.

Program će voditi Ivana Šimunić, a glazbenom djelu programa nastupit će kandidatice i postulantice Družbe Kćeri Božje ljubavi predvođene odgojiteljicom s. Teom Barnjak uz glazbenu pratnju dr. Mirjane s. Cecilije Horvat.

 

D.Z.S.